Повідомити про помилку

Знайдений застреленим генерал поліції Казахстану наказав не стріляти по протестувальникам — ЗМІ

11 січня 2022 16:52
Події
views 1074
shares 37
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє інформаційно-аналітичний портал ORDA Kazakhstan.

Начальник департаменту поліції Жамбилської області Жанат Сулейменов, якого знайши застреленим, наказував підлеглим правоохоронцям не відкривати вогонь по учасникам заворушень. Події відбувались в обласному центрі Тараз, на захід від Алмати.

Правоохоронці покинули будівлю департаменту поліції в ніч з 5 на 6 січня, коли на управління було здійснено атаку. Як розповіли поліцейські на умовах анонімності спецкореспонденту Orda.kz Ісламбеку Дастану, при відкритих зіткненнях ризик зачепити мирних жителів під час перестрілки був надто високий.

«У його наказі (Сулейменова, — ред.) не було злого наміру, він просто не хотів зайвих жертв серед мирного населення, які швидше за все були б, відкрий ми вогонь, тому що департамент був у центрі міста. Ніхто не знав, що нападники підготувалися наперед», – розповіли підлеглі Сулейменова.

Поліціянти зазначили, що учасники заворушень заздалегідь взяли із собою «болгарки», за допомогою яких вони розкрили металеві двері до збройової кімнати. Арсенал поліцейських опинився у руках протестуючих.

11 січня у Таразі відбулося прощання із Жанатом Сулейменовим. На плацу перед місцевою поліцейською службою особовий склад ДП віддав генералу останню шану. Його тіло доставлять до столиці Казахстану.

Чи загрожував Сулейменову суд за його наказ — наразі невідомо

Генерала Жаната Сулейменова призначили на посаду керівника департаменту поліції Жамбилської області у лютому 2020 року. Його попередника Армана Оразалієва звільнили у зв'язку із трагічними подіями у селах Кордайського району – тоді під час погромів загинули 10 людей та постраждали понад 100 місцевих мешканців.

Коментарі

Інші новини по темi