Повідомити про помилку

Найманця «ЛНР» Лусваргі посадили на 8 років у Бразилії

3 листопада 2021 18:22
бойовики
views 730
shares 7
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідає «Новинарня

Бразильський бойовик, який став найманцем російських окупаційних військ на Донбасі Рафаель Лусваргі, якого заарештували у грудні 2016-го в Борисполі, засудили в Україні за тероризм та згодом обміняли на військовополонених та заручників, уже в Бразилії отримав новий вирок.

26 жовтня його засудили до понад 8 років в'язниці суворого режиму. Також Лусваргі муситиме покрити чималий штраф.

У Бразилії бойовика судили за зберігання наркотиків та боєприпасів.

8 травня 2021 року він потрапив у поле зору поліцейської спецгрупи ROCAM (патрулі із підтримкою мотоциклістів), яка патрулювала район Віла Жені міста Презіденте Пруденте – одного з міст-супутників великого Сан-Паулу.

Після короткого діалогу поліцейські затримали підозрілого чоловіка, після чого вчинили обшук у його помешканні.

Там знайшли 25 кг канабісу, кілька грамів кокаїну, а також 350 набоїв калібру 9 мм. Окрім того, у Лусваргі були конфісковані гроші, його закордонний паспорт та мотоцикл.

Конопля, яку зберігав Лусваргі

Рафаель Лусваргі на допиті розповів, що після обміну Україною в грудні 2019 року він вирушив до Бразилії. На захід штату Сан-Паулу приїхав «у пошуках роботи, на яку вказав друг».

«За допомогою контактів» він нібито погодився тримати вдома наркотики та боєприпаси на прохання інших людей, а оплата за це буцімто становила 3 тисячі реалів (573 долари США) на місяць.

Вилучені набої

26 жовтня суддя Сізара Муніж ухвалила рішення засудити «Бразильця» до 8 років 1 місяця та 6 днів позбавлення волі обов'язкового суворого режиму. Окрім того, Лусваргі повинен сплатити 780-денний штраф.

Суд відхилив прохання Лусваргі очікувати розгляду можливої апеляції на свободі. А також рекомендував перебування злочинця в тому ж самому пенітенціарному закладі, де він перебував із початку свого арешту у травні.

Було вирішено, що речові докази, вилучені у Лусваргі – мобільні телефони BLU, Samsung та Aura; 259,70 реалів (близько 50 дол. США) та 3,70 євро; вага; комп'ютер MacBook IBM із «мишею» та підзарядкою; мотоцикл Honda Biz 125 ES – передаються на баланс Національного фонду проти наркотиків (FUNAD). Решту речей як такі, що не мають економічної цінності, а також наркотики та набої, відправили на знищення.

Засудженому Лусваргі дається 10 днів на сплату 780-денного штрафу (вираховується як 1/30 від мінімальної заробітної платні на день). Оскільки у 2021 році мінімальна зарплата у Бразилії була встановлена на рівні 1100 реалів, це означає, що засуджений має сплатити 28600 реалів, або 5050 доларів США.

У разі несплати штрафу протягом встановленого часу – окрім випадків абсолютної економічної неможливості, яка повинна бути належним чином доведена, – така несплата перешкоджатиме зменшенню терміну покарання та унеможливить звільнення засудженого через умовно-дострокове звільнення, згідно із загальним рішенням Верховного федерального суду Бразилії.

Нагадаємо, найманець «ДНР/ЛНР» Рафаель Маркес Лусваргі – перший іноземець із «далекого зарубіжжя», засуджений в Україні за участь у бойових діях на боці терористів.

Його схопили в Україні та хотіли обміняти, однак він опинився на волі через юридичні тонкощі, втім без документів. Бойовик працював у монастирі РПЦ у Києві — Голосіївській пустині. Там його виявили київські «праві» 4 травня 2018 року. Активісти затримали бойовика того ж дня та доставили в СБУ.

7 травня 2018 року Павлоградський міськрайонний суд вирішив арештувати Лусваргі на 60 діб без можливості внесення застави. Після того арешт продовжували.

У листопаді 2018-го бразильський бойовик відмовився від послуг адвоката Рибіна та попросив призначити йому державного захисника. Таке рішення Лусваргі прийняв через постійні неявки Рибіна в Павлоградський міськрайонний суд, аби затягнути справу.

2 травня 2019 року у Павлоградському міськрайоному  суді Дніпропетровської області Рафаел Лусваргі отримав повторний вирок – 13 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Це стільки ж, як йому відміряли за підсумками першого судового розгляду, в Печерському райсуді Києва в січні 2017 року.

У липні 2019-го вирок набув законної сили.

У грудні 2019 року бразильський найманець потрапив у списки на обмін (повторно), і 30 грудня був звільнений та переданий бойовикам ОРДЛО. Згодом через РФ він виїхав до Бразилії.

 

 

Коментарі

Інші новини по темi