Повідомити про помилку

На розкопках кіммерійського міста на Миколаївщині відкопали фортечний міст через рів часів Мойсея

25 серпня 2021 20:03
views 14
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідає «Укрінформ» та Свідок.info, посилаючись на старшого викладача кафедри історії та археології історичного факультету Миколаївського національного університету імені В. Сухомлинського, заступника керівника експедицій на острові Березань і в городищі кіммерійців «Дикий Сад» Олександра Смирнова та археолога Миколая Горбенка.

«Ми знайшли найстаріший у Східній Європі міст через фортечний рів. Він датується 1250 роком до н.е., тобто йому 3200 років. Трохи старший за віком міст є тільки у Греції, він належить до пам'яток Мікенської (або Ахейської) цивілізації і датується 1300 роком до н.е», — зазначив Горбенко.

Городище «Дикий сад» знаходиться в межах міста Миколаєва — це останки стародавнього кіммерійського поселення (Білозерська культура), орієнтовний час заселення — 1300-900 років до нашої ери. Вчені стверджують, що це місто на 500 років старше грецької колонії Ольвія. Також городище було портом і з'явилося на місці, де річка Інгул впадає в Південний Буг. Раніше тут ріс сад, закладений адміралом Олексієм Грейгом, і його назвали «адміральський». Однак, через велику кількість диких дерев, в народі цей сад також прозвали «Диким».

За словами археолога Горбенка, між мостами в Мікенах та «Дикому Саду» є принципова різниця: там подібна конструкція зроблена через яр, щоб проходило військо або проїжджали люди, а наш міст – це елемент фортифікаційної споруди. Він забезпечував прохід до цитаделі городища. Основа мосту була кам'яна, а зверху стояла дерев'яна конструкція.

Крім того, археологи виявили тут залишки кераміки, кілька господарських ям і архітектурну конструкцію, призначення якої наразі ще треба вивчити.

«У цьому сезоні ми почали працювати на новій ділянці розміром 10 на 10 метрів і розчистили кладку з цікавою архітектурною спорудою. Відкопали башту і скупчення каміння. Це або новий житловий будинок, або якась фортифікаційна споруда, адже вона знаходиться якраз на стику цитаделі та ближнього передмістя. Щоб зрозуміти це, ми у вересні продовжимо тут розкопки, які довелося тимчасово призупинити через несприятливі погодні умови. Адже спочатку все заливав дощ, а тоді на його зміну прийшла неймовірна спека. Сподіваємося, що знайдені господарські ями дадуть нам нову інформацію„, — додав Горбенко.

Давнє городище відкрив під час розкопок в 1927 році археолог Феодосій Камінський. Однією з перших і найбільш цінних знахідок став бронзовий казан об'ємом 37 літрів. Також в городищі виявили безліч різноманітних бронзових предметів побуту, близько ста видів кам'яних виробів, давні поховання людей і останки фортифікаційних споруд. Регулярні археологічні дослідження проводять тут з 1990 року. У 2008 році вченим трапився справжній археологічний скарб — 13 бронзових сокир, які збереглися в первозданному вигляді. «Дикий сад» -

 

Коментарі

Головне