Повідомити про помилку

У МЗС України, ЄС та НАТО відреагували на рішення Держдуми про «визнання» «ЛДНР»

15 лютого 2022 15:57
Політика
views 548
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Рішення Держдуми РФ про «визнання» «ЛДНР» викликало гостру реакцію в Україні та світі. Так, у Міністерстві закордонних справ України заявили, що визнання Росією самопроголошених утворень на Донбасі означатиме її свідомий вихід із Мінських домовленостей. Про це повідомив спікер МЗС України Олег Ніколенко.

«Визнання т.зв. „ЛДНР“ не матиме жодних правових наслідків. Росії не вдасться видати російську окупаційну адміністрацію на тимчасово окупованих територіях в Луганській та Донецькій областях за „незалежні суб'єкти“, так само як і приховати свою участь як сторони збройного конфлікту на Донбасі», — заявив він.

Підтримка президентом Росії постанови Держдуми РФ матиме набагато ширші руйнівні наслідки для міжнародного правопорядку та глобальної архітектури безпеки, заявили в українському МЗС.

«Тому Росія має вибір: або йти шляхом деескалації та дипломатичного діалогу, або відчути на собі рішучу консолідовану відповідь міжнародної спільноти», - заявив Ніколенко.


МЗС закликає Москву зайняти конструктивну позицію задля досягнення прогресу в рамках існуючих переговорних форматів.

«В іншому випадку Росія нестиме повну відповідальність за руйнування мінських домовленостей і процесу мирного врегулювання збройного конфлікту», — додав Ніколенко.

У свою чергу, глава представництва ЄС в Україні Матті Маасікас зазначив у Twitter, що якщо Росія визнає «незалежними» ОРДЛО, це створить додаткові територіальні претензії до України.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг також попередив про наслідки визнання Росією «ДНР» та «ЛНР».

«Якщо це станеться, це буде чергове грубе порушення територіальної цілісності та суверенітету України. Тому що немає сумнівів у тому, що Донецьк та Луганськ – це частина України у її визнаних міжнародним співтовариством кордонах. Тому таке визнання буде порушенням міжнародного права, – сказав він на брифінгу, який транслював RTVE.

За словами генсека НАТО, пошук політичного рішення, заснований на Мінських домовленостях, стане ще важчим.

Коментарі

Інші новини по темi