Повідомити про помилку

Міноборони планує переробити корвет «Володимир Великий» у фрегат, — Таран

12 серпня 2021 22:45
Події
views 427
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

12 серпня міністр оборони України Андрій Таран оголосив, що відомство відновить будівництво корвету «Володимир Великий„, але змінить клас корабля, перетворивши його на більший фрегат.

Таран заявив, що складові та комплектуючі частини корабля «Володимир Великий» проекту 58250 з метою їх збереження та подальшої добудови корабля буде переміщено на потужності одного із вітчизняних суднобудівних заводів.

За його словами, загальна сума вже вкладених коштів у будівництво та проектування складає майже 569 млн грн (при курсі $1 = ₴8 ).

У 2017 році, коли програму будівництва корвета було скореговано, а строки реалізації перенесено на 2028 рік (4 спущених на воду корвети), готовність «Володимира Великого» складала 17%, а його елементи перебувають на території колишнього ПАТ «Чорноморський суднобудівний завод». Зокрема, виготовлено блоки 1-7 основного корпусу корабля та блок 8 надбудови корабля, закуплено частину обладнання вітчизняного та іноземного виробництва. Втім, міністр оборони Андрій Таран доповів про закупку обладнання, про яке повідомлялось у тому таки 2017 році, як власне і про ті таки добудовані блоки 1-7.

За оцінками Міноборони, на добудову корабля «Володимир Великий» необхідно близько 8,3 млрд. грн. без урахування боєкомплекту.

«Наразі спільно з Генеральним штабом Збройних Сил України опрацьовується питання добудови корабля вже за класом „фрегат“. У такому форматі в майбутньому „Володимир Великий“ зможе замінити в бойовому складі Військово-Морських Сил Збройних Сил України „Гетьмана Сагайдачного“, - зазначив заявив Таран.

Міністр також зауважив, що можливості щодо добудови корабля „Володимир Великий“ тісно пов'язано з набуттям спроможностей підприємств суднобудівної галузі України під час виготовлення корвету класу „АДА“ спільно з турецькою стороною. 

Лише процес переміщення складових та комплектуючих частин корабля на інший суднобудівний завод триватиме близько 4 місяців.

Нагадаємо, ще у 2019 році президент Володимир Зеленський заявив, що реанімує побудову корвета. Так, у липні 2019 року тодішній глава Міноборони Степан Полторак доповідав новообраному президенту, що корпус готовий а все ті ж 80%, а сам корабель — на 30%. 

Теги

Коментарі

Інші новини по темi