Повідомити про помилку

Литва залишилась без дипломатів в Китаї, посольство працюватиме дистанційно

15 грудня 2021 17:03
Китай
views 512
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідає «Делфі» та Klaipeda Diena з посиланням на МЗС Литви.

Литва відкликає для консультацій тимчасову повірену у справах посольства Литви в Пекіні Аудру Чьяпене. 

Китай вимагає в Литви перейменувати посольство на Тайвані.

Міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс зазначив, що відкликання повіреного — це не закриття посольства.

У зв'язку з відсутністю дипломата, що заміщає в Пекіні, посольство тимчасово продовжує свою роботу віддалено. Як і раніше, консульські послуги надаватимуться громадянам Литви в Китаї дистанційно в обмеженому обсязі.

Дипломатичне джерело повідомило Reuters, що група з 19 осіб — персонал посольства та їхні сім'ї — вилетіла з Пекіна до Парижа. Інше дипломатичне джерело, знайоме з ситуацією, назвало їх від'їзд відповіддю на «залякування».

Розмовляючи з журналістами у Вільнюсі, міністр закордонних справ Габріелюс Ландсбергіс заявив, що існує невизначеність щодо правового статусу литовських дипломатів у Китаї перед їх від'їздом.

«Хочу дуже суворо сказати, що це не закриття посольства. Дипломат повертається до консультацій через розбіжності в думках між нами та Китаєм щодо можливостей змінити назву місії„, – сказав глава литовської дипломатії журналістам у середу, 15 грудня.

За його словами, Литва може розглянути «різні пропозиції» щодо зміни назви представництва, але вони мають бути узгоджені з литовським законодавством.

«Китай намагається змінити назву на таку, яка навіть не передбачена в наших законах, зараз точно не скажу, вони щойно надіслали свою пропозицію. Ми можемо розглядати різні пропозиції, але вони повинні відповідати нашому закону. Будь-яке одностороннє рішення про зміну назви іншої держави, якщо держава сама відмовляється від цього або не має можливості зробити це, суперечить Віденській конвенції», – сказав міністр.

Китай намагається змінити назву представництва Литви у Тайбеї на таку, яка не передбачена в законах Литви, каже Ландсбергіс.

«Зараз точно не скажу, вони щойно надіслали свою пропозицію. За даними міністерства закордонних справ, зараз тривають обговорення технічних обставин представництва Литви в Китаї та місії Китаю в Литві, поки не буде ухвалено рішення Китаю про продовження акредитації литовських дипломатів у Китаї. За відсутності в Пекіні заступника дипломата посольство тимчасово продовжує роботу в дистанційному режимі. Як і раніше, громадянам Литви в Китаї консульські послуги надаватимуться дистанційно в обмеженому обсязі», — додав він.

У МЗС заявляють, що Литва готова продовжити переговори з Китаєм і повністю відновити роботу посольства після досягнення взаємоприйнятної угоди.

Китай протестує проти розвитку відносин Литви з Тайванем і відкриття представництва на острові у Вільнюсі. Після погіршення відносин Китай у серпні відкликав свого посла з Литви і зажадав від Вільнюса зробити те ж саме. На початку вересня посол Діана Міцкявічене повернулася до Вільнюса для консультацій. У листопаді Китай у відповідь на відкриття тайванського представництва у Вільнюсі знизив рівень дипломатичного представництва з Литвою – дипломатичні місії у Вільнюсі та Пекіні очолили дипломати нижчого рангу – тимчасові повірені, а не посли.

Міністерство закордонних справ Тайваню в середу висловило «найвищу повагу до уряду Литви та його дипломатичних рішень» і закликало тайванські компанії підтримувати тісніші економічні зв'язки з балтійською країною.

Правляча коаліція Литви рік тому погодилася підтримати боротьбу за свободу на Тайвані.

У середу будівля посольства Литви в закритому будинку Пекіна виявилася порожньою. Ніхто не відповів ні на стукіт у двері, ні на телефонний дзвінок. На фотографії, зробленій днем раніше, біля вхідних дверей були два букети квітів.

 

Коментарі

Інші новини по темi