Повідомити про помилку

Литва визнала Тайвань: КНР відкликала посла — відповіли симетрично

12 серпня 2021 17:11
За кордоном
views 392
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Литва 20 липня відкрила посольство у Тайбеї, Республіка Китай.

В МЗС Литви зазначили, що представництва Тайваню присутні вже у 74 країнах світу, зокрема у 18 країнах-членах ЄС.

Раніше за співпрацю з усіма трьома балтійськими країнами відповідало представництво Тайваня в Ризі.

Нагадаємо, Китайська Народна Республіка вимагає, щоби всі країни, з якими він має дипломатичні відносини, дотримувалися принципів «єдиного Китаю».

Це означає, що вони не мають встановлювати міждержавні відносини з Тайванем, який Пекін вважає своєю відособленою провінцією. 

10 серпня Міністерство закордонних справ Литви заявило, що МЗС КНР інформувало його про відкликання свого посла в Вільнюсі для консультацій.

Це не змінить позицію Литви стосовно «взаємовигідних відносин з Тайванем».

Сутичка вибухнула минулого місяця, коли Тайвань, який Китай вважає частиною його території, заявив, що він створює представництво у Вільнюсі під назвою «Тайвань» замість «Тайбей» — вчинок, який Пекін трактує як дипломатичну образу.

На знак протесту Міністерство закордонних справ Китаю у вівторок (10 серпня) вимагало відкликання посла Литви Діани Міккявічене та заявило, що відкликає посла Китаю в Литву.

Міцкевічієне щойно повернулася до столиці Китаю, коли їй сказали, що їй доведеться повернутися до Вільнюса якомога швидше.

«Я щойно приїхала до Пекіна… щоб бути поінформованою про те, що мене просять виїхати», — сказала вона AFP в електронному листі, що надходив у середу ввечері.

Міккевічієне додала, що їй доведеться пройти обов'язковий 21-денний карантин, «але вона піде, як тільки це закінчиться, і я зможу переїхати».

Міністерство закордонних справ Литви висловило жаль з приводу рішення Пекіна.

«Поважаючи принцип єдиного Китаю, (Литва) сповнена рішучості розвивати взаємовигідні відносини з Тайвані», — йдеться у повідомленні міністерства.

Європейський Союз повторив «жаль» у відповідь Пекіна, який став першим відкликанням Китаю посланця члена блоку над тайванським офісом.

Міністерство закордонних справ Китаю в середу, 11 серпня, повторило, що створення дипмісії республіки Китай під вивіскою «Тайвань» замість звичного «Тайбей» (Тайбей — столиця республіки Китай, — ред.) «серйозно завдає шкоди суверенітету і територіальній цілісності Китаю і серйозно порушує Принцип єдиного Китаю».

«Китай має право і повинен надати законну і розумну відповідь», — заявила речниця МЗС КНР Хуа Чунінг.

Китай намагається тримати офіційний Тайбей ізольованим на світовій арені і відкидає будь-яке офіційне вживання слова «Тайвань» на випадок, якщо це надасть острову відчуття міжнародної легітимності.

Він перервав офіційні контакти з Тайванем та посилив дипломатичний тиск після виборів президента Цая Інгвеня у 2016 році, який відкидає позицію Пекіна про те, що острів, що самоврядується, є частиною «єдиного Китаю», і натомість розглядає Тайвань як фактично суверенну державу.

 

 

 

 

Коментарі

Інші новини по темi