Повідомити про помилку

Білорусь приєднається до Росії у війні на Донбасі, — Лукашенко

29 листопада 2021 23:11
Політика
views 1283
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідає українська служба ВВС.

29 листопада самопроголошений президент республіки Білорусь Олександр Лукашенко у центрі стратегічного управління Міністерства оборони Білорусі зробив низку заяв на нараді з безпеки з вищими військовими чинами.

«Якщо вони знову розв'яжуть війну на Донбасі чи десь на кордоні з Росією, Білорусь осторонь не залишиться. І ясно, на чиєму боці буде Білорусь„, — сказав білоруський диктатор.

«Вони це розуміють, тож почали посилювати свій північний, білорусько-український кордон. Хоча для цього жодних фактів, причин сьогодні немає. Там абсолютна тиша і навіть спокійніше, ніж було раніше„, — продовжив думку Лукашенко.

За його словами, немає жодних даних про підготовку Росією наступу на Україну. 

«У мене таких відомостей про запланований напад Росії на Україну немає. Але якби такі задуми були, то білоруські військові, зокрема я, про це знали б. Нам би повідомили„, — наголосив Лукашенко.

На його думку, тезу про можливий напад на Україну «придумали вороги Росії».

Водночас Лукашенко заявив, що вірить заявами міністра оборони РФ Сергія Шойгу, буцімто США відпрацьовують нанесення ядерного удару по Московії.

Скандальними заявами також відзначився міністр оборони РБ Віктор Хренін. Він заявив про небезпеку формування польських військових частин «на кордоні з Білоруссю».

Хренін наголосив, що країни-члени НАТО нібито нарощують наступальний потенціал збройних сил поблизу кордонів Білорусі та «істотно змінюють баланс сил» у регіоні.

Так, за словами Хреніна, у Польщі формується вісімнадцята механізована дивізія та бригада територіальної оборони, частково «у безпосередній близькості від білоруського державного кордону». За словами білоруського міністра, закупаються танки «Абрамс„, зенітно-ракетні комплекси Patriot, РСЗВ Himars, літаки F-35 з крилатими ракетами.

Український медіаексперт, ексзаступник міністра інформаційної політики України у 2017-19 рр. Дмитро Золотухін коментуючи заяви Лукашенка зазначив, що той відпрацьовує медійну повістку Путіна.

«Олександр Лукашенко є абсолютною маріонеткою в руках Кремля та проводить відповідну політику щодо країн Євросоюзу, Британії та США виключно в контексті виконання завдань Кремля. А саме нарощує напругу розв'язання великої війни як засобу залякування західних політиків для досягнення конкретних цілей Кремля: 1) легітимізації самого Олександра Лукашенка як президента Білорусі, обрання якого не було визнано західними країнами; 2) примус лідерів західних держав до перемовин із Володимиром Путіним, аби той міг досягти своїх цілей„, — зазначив Золотухін.

На його думку, заяви Лукашенка йдуть в контексті стратегії Москви переконати Джо Байдена у безперспективності боротьби за Україну.

«Оскільки у своїй промові сьогодні на нараді Лукашенко фактично заявив, що білоруські збройні сили візьмуть безпосередню участь у воєнній ескалації проти України. А, отже, він фактично погрожує Євросоюзу масштабною війною, підтверджуючи і посилюючи наратив Путіна„, — констатує експерт.

Коментарі

Інші новини по темi