Повідомити про помилку

Заборона показу російських фільмів та серіалів визнана конституційною Великою палатою КСУ

21 грудня 2021 21:08
Події
views 1600
shares 7
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Конституційний суд України визнав конституційною заборону показу російських фільмів та серіалів на українському телебаченні. Відповідне рішення ухвалила Велика палата КСУ 21 грудня. Про це повідомляється на сайті суду. На засіданні розглядалося подання 47 народних депутатів.

«Суд визнав такими, що відповідають Конституції України, приписи першої пропозиції абзацу 10 частини другої статті шість Закону України Про телебачення та радіомовлення, абзацу четвертого частини третьої статті 15, абзацу четвертого частини четвертої статті 15, частини шостої статті 15, частини сьомої статті 15, частини першої, друга пропозиція частини другої статті 151 Закону України Про кінематографію», – йдеться у повідомленні, опублікованому пресслужбою Конституційного суду.


Зокрема не допускається використання телерадіоорганізацій для трансляції фільмів та телепередач (окрім інформаційних), а також інформаційно-аналітичних телепередач, якщо один з учасників є особою, яка внесена до списку тих, що створюють загрозу нацбезпеці України.


Йдеться також про такі положення Закону України Про кінематографію:

- Заборонено показ фільмів, де один із учасників включений до Переліку тих, хто створює загрозу нацбезпеці.

- У тому числі – якщо один із учасників фільму вноситься до списку тих, що створюють загрозу нацбезпеці.

- Визнано конституційним те, що Перелік осіб, які створюють загрозу національній безпеці, створюється центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування держполітики у сферах культури та мистецтв, на підставі звернень Ради національної безпеки та оборони України (РНБО), Служби безпеки (СБУ), а також Нацради з телебачення та радіомовлення.

- А також – те, що підготовлений Перелік осіб, що створюють загрозу нацбезпеці, оприлюднять на офіційному сайті, і те – що список своєчасно оновлюватимуть.

- Визнано конституційною заборону трансляції фільмів, що виробляються фізичними та юрособами держави-агресора.

- Заборонено трансляцію фільмів, зроблених фізичними та юридичними особами країни-агресора, які не містять популяризації чи пропаганди його органів та їхніх окремих дій.

Це поширюється на фільми, які виготовлені та/або вперше оприлюднені після 1 січня 2014 року.

Коментарі

Інші новини по темi