Повідомити про помилку

Демарш Зеленському: Конституційний суд відмовився призначати нових суддів за квотою президента

30 листопада 2021 23:00
Зеленський
views 544
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповіла представник президента в КСУ Ольга Совгиря.

Конституційний суд України не привів до присяги Олександра Петришина та Оксану Грищук, яких президент Володимир Зеленський призначив суддями за своєю квотою

«Сьогодні Конституційний Суд України на спеціальному пленарному засіданні скликаному на вимогу 11 суддів ВІДТЕРМІНУВАВ приведення до присяги новопризначених суддів Конституційного Суду України до остаточного підтвердження наявності вакантних посад за квотою Президента України», — зазначила Совгиря.

Петришин і Грищук мають обійняти посади відстороненого голови КСУ Олександра Тупицького та його заступника Олександра Касмініна, але на засіданні 30 листопада суд прийняв ухвалу, якою відстрочив приведення до присяги нових суддів до того часу, «поки не зʼявляться вільні посади» у КСУ. За інформацією видань, Конституційний суд ухвалив рішення через «відсутність вакансій суддів КСУ за квотою президента».

Суд виходив із того, що на момент указу Зеленського про призначення двох суддів усі шість місць суддів за президентською квотою були зайняті, а тому голова держави не може призначити нових суддів.

Водночас ці шість місць займають судді, призначені різними президентами.

відсторонені Тупицький та Касмінін були призначені саме за квотою президента.

Зазначимо, у складі КСУ 18 суддів. Кожен з них призначається на строк у 9 років. 6 суддів висуває президент, 6 — Верховна Рада, ще 6 — з'їзд суддів України.

«Прийняття КСУ рішення про неможливість складення присяги новопризначеними суддями означає, що КСУ фактично поставив під сумнів правомірність указів Зеленського про призначення О.Петришина та О.Грищук з тієї причини, що президент не мав правових підстав для такого призначення у зв'язку з тим, що квота глави держави в частині формування складу КСУ наразі повністю вичерпана. Таке рішення також означає, що КСУ не вважає звільненими у передбаченому Конституцією порядку з посади суддів КСУ О.Касмініна та О.Тупицького, укази про призначення яких суддями КСУ президент Зеленський скасував ще 27 березня ц. р», — пише «Дзеркало тижня».

14 липня цього року Верховний суд визнав незаконним указ Зеленського про скасування ним указу про призначення О. Тупицького суддею КСУ. Наразі справа перебуває на апеляційному розгляді у Великій палаті Верховного суду.

 

 

Коментарі

Інші новини по темi