Повідомити про помилку

Китайці позиваються до України в Гаагу через «Мотор-Січ» — хочуть компенсації у $4,5 млрд

29 листопада 2021 14:50
Політика
views 982
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомляє внгломовне китайське державне видання Global Times із посиланням на заяву компанії Skyrizon.

Китайське держвидання розповідає, ніби інвестори з КНР понксли значні збитки через «пʼятирічне несправедливе ставлення і санкції».

У грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft Holdings і Xinwei Technology — вони отримали понад 56%, тобто контрольний пакет.

Передісторія.

У травні 2017 року китайська компанія Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. Ltd (далі  Skyrizon) вирішила вкласти в українське підприємство 250 мільйонів доларів. 

«Це пряма модернізація, формування нових технологій, які стають конкурентними на світовому ринку„, — казав тоді міністр економічного розвитку й торгівлі Степан Кубів.

Згодом стане відомо, що іще роком раніше Вʼячеслав Богуслаєв продав пов'язаним зі Skyrizon компаніям понад 56 відсотків акцій підприємства. Головним активом, який цікавив китайську сторону, були не доходи чи територія, а — технології. За умовами договору, спеціалісти «Мотор Січі» мали взяти участь у будівництві заводу з виробництва двигунів у китайському місті Чунцин.

«Власне, це мав бути завод-близнюк, в основі якого — напрацювання моторсічівців. У перспективі він міг бути й не один: Китай має величезну потребу в гелікоптерах та літаках — як цивільних, так і військового призначення», — пояснив «Бабелю» голова експертної організації StateWatch Гліб Канєвський.

У липні 2017 року СБУ порушила кримінальну справу. Учасників угоди підозрювали в підготовці до злочину та диверсії. Акції підприємства невдовзі заарештували, виконання угоди виявилось замороженим. Skyrizon, як зараз запевняють у китайській компанії, встигла перерахувати лише частину суми — 100 мільйонів гривень.

15 січня 2021 року Міністерство торгівлі США запровадило санкції проти китайської компанії-інвестора «Мотор Січі» Skyrizon через загрозу національній безпеці.
Нагадаємо,  компанію підозрюють у промисловому шпигунстві.
Skyrizon внесли до списку Military End-User (MEU). У нього заносять компанії, які діють в інтересах китайської армії. Йдеться, що компанія загрожує національній безпеці США, «допомагаючи Китаю залякувати сусідів у Південно-Китайському морі».

Щодо компанії діятимуть обмеження на експорт, реекспорт та переміщення товарів у сусідні країни. Для виконання цих операції компанія потребуватиме додаткових ліцензій.

За словами міністра торгівлі США Уілбура Росса, нерозсудливі та войовничі дії Китаю у Південно-Китайському морі та агресивний поштовх до придбання чутливої інтелектуальної власності та технологій для мілітаризації є загрозою національній безпеці США та міжнародного співтовариства.

«Skyrizon — китайська державна компанія і її спроби придбати та узаконити закордонні військові технології становлять значну загрозу національній безпеці США та інтересам зовнішньої політики„, — цитує пресслужба слова Росса.

Пізніше, 28 січня, санкції на Skyrizon наклала вже Україна.

Під санкції потрапили Hong Kong Skyrizon Holdings Limited, Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd та Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd“ (Пекін, КНР). Також під санкції потрапила компанія 'Skyrizon Aircraft Holdings Limited' (Британські Віргінські острови).

На громадянина КНР бізнесмена та бенефіціара Beijing Skyrizon Ван Цзіна також запровадили обмежувальні заходи строком на 3 роки.  Україна блокувала активи Ван Цзіна – тимчасове обмежила право бізнесмена користуватися та розпоряджатися належним йому майном.

Китайське ЗМІ заявляє, що Skyrizon почала інвестувати в „Мотор-Січ'ще у 2014 році. У 2016 компанія захотіла придбати 56% акції українського виробника авіадвигунів. ЗМІ відзначає, що суд не дозволив угоду.

Востаннє АМКУ «зарубав» угоду про купівлю акцій у вересні 2020 року.

31 січня цього року СБУ заявило про блокування спроби рейдерського захоплення пдприємства — акціонери з Skyrizon та компанії українського олігарха Олега Ярославського DCH хотіли провести «збори акціонерів».

11 березня РНБО заявила про рішення повернути в державну власність «Мотор Січ»

20 травня суд арештував усе майно та всі акції «Мотор Січі». Майно передали в управління Національному агентству з питань управління активами, одержаними від корупційних злочинів (АРМА). Агентство має визначити державну компанію, яка буде займатись управлінням. «Укроборонпром» висловив бажання

Коментарі

Інші новини по темi