Повідомити про помилку

Телеканал «Україна 24» закрив шоу «Велика деолігархізація». Кажуть — «зник предмет розгляду»

6 вересня 2021 13:17
Події
views 249
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідає «Детектор медіа».

Канал «Україна 24» закрив перший сезон щотижневої інформаційно-аналітичної програми «Велика деолігархізація».

Останній випуск проекту вийшов на каналі «Україна 24» 4 вересня, а на каналі «Україна» програма вийде 6 вересня об 00:10.

За словами телевізійників з «Україна 24» проект закривають, оскільки зникає предмет розгляду: законопроект 5599 про олігархів визнаний неконституційним. Однак такий висновок зробила омбудсмен Людмила Денісова, Конституційний Суд документ не розглядав.

«Ми змушені констатувати, якщо законопроєкт 5599 неконституційний, то й деолігархізація в Україні виглядає завершеною, а раз так — у програми „Велика деолігархізація“ зникає предмет розгляду. Уповноважений ВРУ з прав людини Людмила Денісова винесла офіційний висновок про невідповідність законопроєкту 5599 конституційним нормам. Регламент Верховної Ради, нагадаємо, вказує, якщо на розгляд парламенту потрапляє законопроєкт, який суперечить положенням Конституції України, то включати його до порядку денного сесії й розглядати на пленарних засіданнях — заборонено. Але з урахуванням, що Верховна Рада вже прийняла цей законопроєкт в першому читанні, омбудсмен Денісова пропонує компромісний вихід — відправити документ на розгляд Венеціанської комісії (Європейська комісія „За демократію через право“)», — розповів ведучий програми, член Наглядової ради медіагрупи Дмитро Белянський.

Раніше Белянський обіцяв, що епізоди виходитимуть щотижня аж до прийняття закону, наюрання законом чинності чи навіть до завершення реформи. 

Нагадаємо, що 2 червня 2021 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроект №5599 «Про запобігання загроз національній безпеці, пов'язаних з надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Проект закону пропонує, щоб РНБО відносила громадян до категорії «олігархів» та визначала їхній вплив на ЗМІ.

На думку голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, документ помилково пропонує покласти на РНБО ці обов'язки. Він зазначив, що для цього потрібно створити новий уповноважений орган, адже «РНБО має є лише дорадчі функції».

У партії «ЄС» заявили, що законопроект направлений особисто проти п'ятого президента Петра Порошенка, а головною його метою нібито «є узурпація Володимиром Зеленським влади». Український бізнесмен та медіавласник Ігор Коломойський заявив, що «морально готовий» потрапити до офіційного реєстру олігархів. Натомість пресслужба Ріната Ахметова сказала, що бізнесмен не є олігархом, а є «найбільшим інвестором» в економіку країни.

Коментарі

Інші новини по темi