Повідомити про помилку

Росія погрожує повернути в Європу ядерні ракети середньої дальності

13 грудня 2021 17:31
Події
views 674
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Росія заявила, що може розмістити ядерні ракети середньої дальності в Європі у відповідь на «плани НАТО зробити те ж саме», розповідає .

Заступник міністра закордонних справ РФ Сергій Рябков в інтерв'ю російському інформаційному агентству РИА заявив, що Москві доведеться піти на такий крок, якщо НАТО відмовиться співпрацювати з нею щодо запобігання ескалації.

Його коментарі ще більше підвищили ставку у протистоянні Заходу та Москви, у якому Росія вимагає «гарантій безпеки від Заходу».

Заява Рябкова прозвучала на тлі попередження Штатів та їхніх союзників Москві відступити від можливого вторгнення в Україну.

Ядерні сили середньої дальності (РСМД) у Європі були заборонені згідно з договором 1987 року, укладеним між радянським лідером Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом.

Тоді це було визнано значним послабленням напруженості під час часі Холодної війни. Вашингтон вийшов з договору про РСМД у 2019 році після багатьох років скарг на порушення з боку Росії.

Рябков сказав, що є «непрямі ознаки» того, що НАТО наближається до перерозгортання ракет, включаючи відновлення минулого місяця 56-го артилерійського командування, яке керувало ракетами «Першинг» під час Холодної війни.

«Відсутність прогресу в політичному та дипломатичному розв'язанні цієї проблеми призведе до того, що наша відповідь матиме військовий і технічний характер„, – сказав він.

«Тобто це буде протистояння, це буде наступний раунд, поява таких ресурсів на нашому боці. Зараз їх немає, у нас односторонній мораторій. Ми закликаємо НАТО і США приєднатися до цього мораторію», — додав заступник міністра.

У НАТО стверджують, що нових американських ракет у Європі не буде, і Альянс готовий стримувати нові російські ракети за допомогою «обмеженої» відповіді, яка передбачає лише звичайну зброю.

Рябков сказав, що в Росії «повна відсутність довіри» до НАТО.

«Вони не дозволяють собі робити нічого, що могло б якось підвищити нашу безпеку – вони вірять, що можуть діяти так, як їм потрібно, на свою користь, а ми просто маємо все це проковтнути і розібратися. Так далі не буде„, — додав дипломат.

Минулого тижня президент Росії Володимир Путін і президент США Джо Байден провели двогодинні переговори щодо військової ескалації на окупованих територіях та кордонах України та вимоги Москви про те, що вона називає юридично обов'язковими гарантіями безпеки від Заходу.

Рябков сказав, що Росія представить свої подальші пропозиції Сполученим Штатам і, можливо, іншим країнам НАТО в найближчі тижні. Проте речник Путіна заявив, що очікує, що російські ідеї будуть представлені цього тижня.

Коментарі

Інші новини по темi