Повідомити про помилку

Інтерпол відмовив Росії в розшуку українського режисера Лавренчука

29 січня 2022 15:34
Події
views 505
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова у Facebook.

Міжнародна організація кримінальної поліції (Інтерпол) відмовила Росії в розшуку українського театрального режисера Євгена Лавренчука.
Нагадаємо, Лавренчука затримали в Італії на вимогу Росії у грудні 2021 року.

Лавренчук народився у Львові, але здобував освіту та робив кар'єру у Москві. Вчився у Романа Віктюка та заснував Польський театр у Москві. У 2014 на знак протесту проти політики Кремля виїхав в Україну. У 2018-2021 Лавренчук був головним режисером Одеського національного академічного театру опери та балету та головою фонду Одеської національної опери.

Національна поліція України звернулася до Інтерполу, аби з'ясувати правомірність використання Росією опції міжнародного розшуку, в результаті якого був затриманий Лавренчук.

Після звернення Нацполу українського режисера Лавренчука виключили з міжнародного розшуку.

Зазначається, що Україна апелювала до ст. 3 Статуту Міжнародної кримінальної поліції, яка  забороняє здійснювати будь-яке втручання або діяльність політичного, військового, релігійного або расового характеру.

«27 січня 2021 року відбулось судове засідання в міському суді м. Неаполь, під час якого адвокати Євгена Лавренчука подали клопотання про скасування запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту і надання йому дозволу виїхати в Україну. Адже через видалення Інтерполом відомостей з власних обліків підстав для подальшого затримання громадянина України немає„, — розповіла Денісова.

Водночас вона пояснила, що суд Неаполя у задоволенні вимог відмовив, пояснивши, що процес перевірки доводів РФ, яка надіслала матеріали щодо екстрадиції, вже розпочався в суді. Отже на цій стадії неможливо припинити розгляд, оскільки має бути ухвалено рішення суду.

«Суд надав термін – 30 днів, за який прокуратура м. Неаполь має вивчити матеріали, які надійшли з РФ, та поінформувати про своє бачення цього питання: чи існують підстави для видачі Євгена Лавренчука Росії. Після цього суд ухвалить відповідне рішення», — додала український омбудсмен.

Деніса підкреслила, що з боку України викликає занепокоєння той факт, що Міністерство юстиції Італійської Республіки та прокуратура м.Неаполь, знаючи про видалення Інтерполом Євгена Лавренчука з обліків як такого, що розшукується Російською Федерацією, і яка вимагає його екстрадиції, офіційно не відреагували на цей факт і не вжили заходів щодо звільнення Євгена Лавренчука з в'язниці, де він безпідставно утримувався 35 днів і не дали йому безперешкодно виїхати в Україну.

«З метою захисту та поновлення прав громадянина України звертаюся до Міністра закордонних справ Україн Дмитра Кулеби з проханням вжити усіх необхідних політико-дипломатичних та консульських заходів для припинення грубих порушень прав незаконно затриманого в Італії громадянина України Євгена Лавренчука та забезпечення його негайного повернення в Україну», — зазначила Людмила Денісова.

Коментарі

Інші новини по темi