Повідомити про помилку

Гудименко запропонував дієвий механізм позбавлення зрадників України державних звань та нагород

1 лютого 2023 18:31
Події
views 56083
shares 19
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Юрій Гудименко, командир саперного відділення, співзасновник та до 24.02.2022 лідер Демократичної Сокири, запропонував дієвий механізм позбавлення зрадників України державних звань та нагород. Про це повідомила пресслужба ДемСокири.

«Не може бути, щоб Героями країни одночасно були і голова фракції опзж бойко, і командир батальйону, який загинув, виводячи своїх морпіхів з оточення…І із цим потрібно щось робити», – вважає Гудименко.

Натепер ст. 16 Закону України «Про державні нагороди» дає тільки одну законну можливість для цього: «Позбавлення державних нагород може бути проведено Президентом України лише в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом». 

Юрій Гудименко наголосив, що є принаймні ще два шляхи вирішення питання – застосування санкцій або через суд. Обидва способи тривалі у часі і сумнівні з точки зору закону.

Водночас, на думку військовослужбовця, є й третій шлях. Гудименко запропонував народним депутатам, які зацікавлені у якомога скорішому рішенні морального питання про нагороджених державними нагородами проросійських діячів, подати проєкт змін до Закону України «Про державні нагороди».

Зокрема, cтаттю 16 Закону України «Про державні нагороди» викласти в такій редакції: «Позбавлення державних нагород може бути проведено Президентом України в разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом, або рішенням Верховної Ради за поданням Президента України, або не менш як третиною народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України».

«Це не знищує нинішній принцип, за яким державні нагороди йдуть від президента України, і відповідно позбавлення нагород має теж йти від нього, але ставить запобіжник у вигляді парламенту на випадок, якщо президент захоче позбавити нагород достойну персону. А можливість подання третиною конституційного складу (це 150 депутатів) дає можливість опозиції стартувати процес, якщо влада не захоче цього робити самостійно», — пояснив Юрій Гудименко.

Він запропонував народним депутатам подати відповідні правки до закону й негайно після прийняття цих змін розпочати процес позбавлення бойка, богуслаєва й «інших анілораків» державних нагород, і насамперед — звання Героїв України. Нагадаємо, прем'єр-міністр Денис Шмигаль не знайшов підстав для позбавлення голови фракції опзж юрія бойка звання «Герой України».

Продовжують бути Героям України російський громадянин в'ячеслав богуслаєв, який сидить нині в СІЗО за державну зраду; член партії «єдіная расія» олександр баталін, кримський колаборант; борис білаш, регіонал, який оспівував януковича. Відзначені також державою Народні артисти України філіп кіркоров, ані лорак і таїсія повалій, які зараз співають на концертах у москві.

Коментарі

Інші новини по темi