Повідомити про помилку

Рада спростила набуття громадянства для іноземних добровольців

14 грудня 2021 16:04
Верховна Рада
views 279
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідає «Радіо Свобода».

Верховна Рада 14 грудня схвалила в другому читанні законопроект щодо спрощеного набуття громадянства України іноземцями та особами без громадянства, які брали участь у захисті територіальної цілісності та недоторканності України.

Голосування відбулося без обговорення. Документ підтримали 285 парламентарів, проти проголосували п'ятеро, утрималися 23.

Законопроект зареєстрували у червні 2021 року. Пояснювальна записка, підписана тодішнім міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, передбачає, що він спростить набуття громадянства України для двох категорій осіб - громадян Росії, які зазначають політичних переслідувань на батьківщині та іноземців та людей без громадянства, які проходили службу в Збройних силах України, брали участь у антитерористичній операції або у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях.

Згідно з текстом до другого читання, ті іноземці, які не можуть отримати підтвердження про припинення іноземного громадянства, зможуть подати натомість декларацію про відмову від нього.

Парламент підтримав документ в першому читанні 2 листопада 2021 року.

Раніше для отримання громадянства України добровольцям необхідно було відмовитись від власного в установах РБ чи РФ. Втім, відмовитись від громадянства на території своїх країн вони фізично не могли через загрозу арешту.

Депутати прийняли законопроект, згідно з яким, ті іноземці, які не можуть отримати підтвердження про припинення іноземного громадянства, зможуть подати натомість декларацію про відмову від нього.

Чи видаватимуть після цього білоруським добровольцям справжні паспорти України — поки невідомо. Раніше ті добровольці, які отримували громадянство з рук зокрема і чинного президента Володимира Зеленського, мали тимчасове посвідчення громадянина замість паспорта. Воно дійсне два роки, і якщо за цей час його набувачі не змогли юридично відмовитись від громадянства РБ чи Росії, посвідчення анулювалося.

Коментарі

Інші новини по темi