Повідомити про помилку

Жовтневі ф'ючерси на газ в Європі досягли $696 за тисячу кубів

9 вересня 2021 20:13
Економіка
views 202
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це пише «Економічна правда» з посиланням на дані біржі ICE Futures.

Ціна жовтневого ф'ючерса на спотовий індекс TTF на газ на біржі ICE Futures 9 вересня взяла позначку $696 за тисячу кубометрів.

В серпні середнє значення контракту «на день вперед» на TTF становило $533 , на початку вересня – вже $631 за тисячу кубометрів.

З початку року середня ціна контракту «на день вперед» на TTF виявилася на рівні $335 за тисячу кубометрів.

Головним фактором зростання ціни називають низький рівень запасів газу в газосховищах Європи при обмеженому надходженні газу трубопроводами і в зрідженому вигляді.

Так, європейські газосховища заповнені тільки на дві третини, тоді як до переходу від закачування до відбору газу з підземних сховищ залишається трохи більше місяця. На ранок середи запаси становили 69,52%, що на 15,5 процентних пункта нижче середнього рівня за останні п'ять років.

Ціни на газ в Європі продовжують оновлювати історичні максимуми на тлі скорочення поставок «Газпромом» через Україну і Польщу.

Так, «Газпром» на аукціоні «Оператора газотранспортної системи» викупив лише незначну частину із запропонованих додаткових твердих потужностей прокачування через Україну на вересень, хоча в попередні місяці викуповував весь виставлений обсяг для прокачування в 15 млн кубометрів на добу.

У «Газпрому» на 2021 рік діє довгострокове бронювання українських потужностей в обсязі 40 млрд куб. м – це 109 млн куб. м на добу.

В Україні біржові ціни на газ також встановили новий історичний максимум, перевищивши 20 тис. грн за тисячу кубометрів, проте за вирахуванням податку залишаються дещо нижчими за європейські.

Коментарі

Інші новини по темi