Повідомити про помилку

Вітренко готується програти Коломойському в суді газу на 20 млрд, — Наші гроші

2 листопада 2021 16:11
Події
views 498
shares 1
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це йдеться в розслідуванні журналістів проекту «Наші гроші».

Як пишуть журналісти, в найлегшому випадку Україна може втратити 0,7 млрд кубометрів газу. Це значна частина наших загальних запасів на зиму, які становлять близько 18 млрд кубів.

«Наші гроші» припускають, що Коломойський вимагатиме за цей газ у НАК ринкову ціну, яка становить 20 млрд грн.

У 2018 році «Укрнафта» подала позов до «Нафтогазу» про стягнення з НАК — своєї материнської компанії — 8 мільярдів кубів газу. Йшлось про об'єми газу, які «Укрнафта» нібито видобула у 2007-2013 роках. «Нафтогаз» же нібито забирав його для продажу населенню по пільговій низькій ціні, і взагалі не платив за нього.

Нинішнє стягнення з «Нафтогазу» ініціювали саме «приватні» мінорітарії «Укрнафти» – офшори «Літтоп», «Бріджмонт», «Бордо».

Журналісти стверджують — менеджери Коломойського ще за часів Кучми за хабар отримали контроль над держкомпанією на рівні менеджменту і з того часу не відпускали потоки. При цьому Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) під керівництвом Холодницького закрила справу за той хабар, бо не побачила складу правопорушення у тому хабарі, хоча його особисто визнав сам Коломойський на засіданні слідчої комісії Верховної Ради.

З 2018 року судовий позов фактично не рухався, що видно у судовому реєстрі, аж до 2021 року. Перше судове рішення після поновлення справи відбулось 29 квітня – в один день з призначенням Юрія Вітренка головою «Нафтогазу». І закипіла робота.

 

«Укрнафта» в суді збільшила свої вимоги до 9 мільярдів кубів газу. «Наші гроші» називають це елементом психологічного тиску у розрахунку на «проси побільше – побільше і дадуть». За словами журналістів, не стоїть питання про те, що б не давати олігарху жодних обсягів газу.

26 жовтня у Госпсуді Києва зібрались представники всіх сторін, і за зачиненими від преси дверями представники «Нафтогазу» нібито повідомили суд, що визнають за «Укрнафтою» 3,5 мільярдів кубометрів газу.

«Говоримо „нібито“, бо наразі у Судовому реєстрі ще не має відповідної судової ухвали для публічного доступу, аби офіційно це підтвердити„, — коментують журналісти-розслідвачі.

Зате саме зараз була опублікована скорочена консолідована проміжна фінансова звітність «Нафтогазу» за шість місяців до 30 червня 2021 (скачати пдф). А у ній чорним по білому написано:

«„Укртрансгаз» зберігає близько 0,7 млрд куб. м цього обсягу у підземних сховищах“.

Таким чином „Нафтогаз“ фактично визнав, що у нього прямо зараз є 700 млн кубів газу для віддачі Коломойському.

У свою чергу, досі підконтрольна Коломойському „Укрнафта“ оголосила про скликання на 30 листопада позачергових зборів акціонерів. У проекті порядку денного пропонується надати згоду на вчинення значного правочину щодо врегулювання спору відносно природного газу, видобутого ПАТ „Укрнафта“ у 2007 – 2013 роках (у тому числі на підставі договорів про спільну діяльність), або на укладення мирової угоди в рамках судової справи № 910/3660/18.

„Наші гроші“ підкреслюють — в останні тижні „Укртрансгаз“ отримав на свої рахунки трохи більшу суму 27 млрд грн, та ще 20 млрд грн за вказівкою влади має прокредитувати один з державних банків. Тобто Коломойському виплатити буде з чого.

Коментарі

Інші новини по темi