Повідомити про помилку

Поліція викрила розробника фейкової версії додатку «Дія»

27 жовтня 2021 12:16
Події
views 2301
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

У Запорізькій області викрито чоловіка, який створив фейкову версію додатку «Дія». Про це повідомляє прес-центр Офісу генпрокурора.


За даними слідства, мешканець Запорізької області розробив фейкову версію застосунку «ДІЯ», за допомогою якого користувачі створювали підроблені копії документів – паспорти, сертифікати вакцинації від хвороби COVID-19, водійські посвідчення тощо. У подальшому він за грошову винагороду збував доступ до мобільного додатку через месенджер "Telegram".

За результатами обшуків в нього виявлено та вилучено комп'ютерну техніку, мобільні телефони та банківські картки.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває, його здійснюють слідчі відділу поліції № 1 Запорізького районного управління поліції Головного управління Нацполіції в Запорізькій області.

Заходи з викриття проводились прокуратурою спільно з відділом протидії кіберзлочинам в Запорізькій області Нацполіції України.


Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Нагадаємо, шахраї підробили електронний сервіс державних послуг Дія, розроблений Міністерством цифрової трансформації України. Передусім фейковий застосунок орієнтований на неповнолітніх українців – з його допомогою вони можуть безперешкодно купувати алкоголь та цигарки.

У фейковому додатку «Дія» є екземпляри студентського квитка, паспорта громадянина України, картки платника податків та посвідчення водія. Звісно, не забули і про найактуальніше — COVID19-сертифікати. З оновленням з'явився внутрішній COVID19-сертифікат. Документ — зелений, тобто свідчить про проходження повного курсу вакцинації (2 дози).

Коментарі

Інші новини по темi