Повідомити про помилку

Росія відновлює у Криму найбільший склад ядерної зброї «Феодосія-13»

4 серпня 2021 19:05
Політика
views 514
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в статті для видання Foreign Affairs заявив, що РФ продовжує нарощувати військовий потенціал у Криму, зокрема ядерний. Він наголосив, що російська сторона користується окупованим півостровом «як логістичним хабом для військової активності на Близькому Сході». У Кремлі поки що заяву Кулеби не прокоментували.

Я пояснює ексголова Севастопольської міської державної адміністрації Сергій Куніцин, колишній радянський склад ядерної зброї в урочищі Кизилташ найбільше підходить для реалізації плану Росії щодо мілітаризації анексованого півострова.

За словами Куніцина «Феодосія-13» – це дуже потужна споруда. На цьому об'єкті навіть курсував поїзд, а озброєння було розраховане на 10 тис. осіб, тобто на цілу дивізію. При цьому жителі Криму не знали про склад, настільки він був засекречений.

«У мене не викликає сумнівів те, що при певних внесках на „Феодосії-13“ знову можна зберігати ядерну зброю. Очевидно, вона там вже є. Інших об'єктів, рівних цьому, в Криму просто немає», – зазначив колишній чиновник.

Раніше представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявляв, що найбільший інтерес Росія проявила до об'єкта «Феодосія-13». Окупанти зробили інспекцію складу і визначили, які необхідно провести роботи.

Проте, не всі поділяють цю думку. Російський військовий експерт Павло Лузін припустив, що Кремлю вигідно робити вигляд, що в окупованому Криму є ядерна зброя.

«Попри сильну мілітаризацію Криму, цей вид озброєння просто нема на що там навішувати. На Чорноморському флоті єдиним носієм ядерної зброї може бути крейсер „Москва“, але в разі чого таку потребу забезпечить база в Новоросійську. А об'єкт „Феодосія-13“ розташований дуже далеко від Севастополя — основного місця дислокації флоту», — аргументував він.

Водночас керівник військових програм Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Павло Лакійчук наголосив, що «тактична ядерна зброя може розміщуватися не тільки на бойових кораблях, а й на тактичній авіації, і на зенітно-ракетних комплексах великого радіусу дії». Експерт додав, що така зброя в Криму, радше за все, вже є, «до того ж росіяни могли його встановити ще до 2014 року, просто не повідомили Україні».

Коментарі

Інші новини по темi