Повідомити про помилку

Ердоган розпорядився видворити 10 послів країн Заходу, включно зі США

23 жовтня 2021 20:30
Політика
views 552
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це пише Daily Sabah.

Президент Реджеп Таїп Ердоган у суботу, 23 жовтня, заявив, що доручив міністру закордонних справ Туреччини оголосити послів 10 країн у Туреччині персонами нон грата після їхньої заяви, яка закликала звільнити Османа Кавалу.

«Я наказав нашому міністру закордонних справ якомога швидше оголосити цих 10 послів персонами нон грата„, — сказав Ердоган.

Турецький бізнесмен Кавала вже чотири роки ув'язнений через його нібито участь у протестах у парку Гезі в 2013 році та наступних заворушеннях.

Ввечері понеділка, 18 жовтня. посольства США, Канади, Франції, Фінляндії, Данії, Німеччини, Нідерландів, Нової Зеландії, Норвегії та Швеції у спільній заяві закликали звільнити Кавалу.

«Сьогодні виповнюється чотири роки від початку тривалого затримання Османа Кавали. Триваючі затримки в його розгляді, в тому числі шляхом об'єднання різних справ і створення нових після попереднього виправдувального вироку, кидають тінь на повагу до демократії, верховенства права та прозорості судової системи Туреччини, – йдеться у спільній заяві посольств від 18 жовтня.

«Відзначаючи рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) з цього приводу, ми закликаємо Туреччину забезпечити його термінове звільнення„, — йдеться в їхній заяві.

Міністерство закордонних справ Туреччини викликало у вівторок послів цих країн «на килим», звинувативши країни у втручанні в турецьку судову систему.

У заяві міністерства від 19 жовтня йдеться, що «група послів в Анкарі, яка вчора ввечері виступила зі спільною заявою, всупереч дипломатичній практиці, щодо справи, що триває в нашій країні, сьогодні вранці була викликана до Міністерства закордонних справ».

«Було передано, що ця безмежна заява щодо юридичного процесу, що здійснюється незалежним судом, є неприйнятною, ця заява, яка намагається політизувати юридичні процеси та чинити тиск на турецьку юстицію, відкидається, і що ця заява також суперечить верховенству права, демократії та незалежності судової влади, які посли стверджують, що захищають„, – йдеться у повідомленні.

«Як зафіксовано у нашій конституції, було підкреслено, що Туреччина є демократичною правовою державою, яка поважає права людини, і ми нагадали, що такі безвідповідальні заяви не вплинуть на турецьку судову систему„, — додали в турецькому МЗС.

Анкара також зазначила, що рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) часто ігноруються і не виконуються, заявивши, що зосередження уваги лише на справах, пов'язаних з Туреччиною, щоб у будь-який час утримувати справу Кавала на порядку денному, є «нещирим і подвійним» «стандартним підходом» і що послів було попереджено «виконувати свої обов'язки».

Коментарі

Інші новини по темi