Повідомити про помилку

Ердоган запропонував посередництво між РФ та Україною — в Зеленського відреагували

29 листопада 2021 19:10
Зеленський
views 356
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це президент Туреччини Реджеп Ердоган розповів у коментарі «Анадолу».

«Наша позиція щодо ситуації в Україні є загальновідомою. Туреччина виступає за забезпечення миру з акцентом на становище кримських татар. Ми неодноразово обговорювали це питання з дружньою Росією. Контакти продовжуються Сподіваємося, що регіон не перетвориться на зону бойових дій і запанує мир. Анкара виступає за позитивний розвиток процесів Туреччина готова до посередництва. Готова обговорювати це питання зі сторонами„, — сказав турецький лідер.

Раніше президент України Володимир Зеленський заявив, що передав списки полонених не лише США, але й Туреччині – а Ердоган передав їх Путіну, але реакції ще не було. Зеленський висловився, що не проти, щоб про обмін із Росією говорили без участі України. 

Як повідомляють російські ЗМІ, у Кремлі відмовились коментувати заяву Ердогана.

«Справа в тому, що Росія не є стороною конфлікту щодо Донбасу, і на такому саміті знайти шляхи вирішення проблеми буде неможливо. Стороною конфлікту є, з одного боку, Київ, а з іншого боку — представники самопроголошених республік„, — заявив речник Кремля Дмитро Пєсков, наголосивши на неможливості тристороннього саміту Москви, Києва та Анкари в Туреччині для обговорення проблем на сході України.

У Офісі президента України привітали заяву президента Туреччини.

Так, радник голови ОПУ Андрія Єрмака Михайло Подоляк у коментарі «РБК-Україна» зазначив, що Москві не слід відмовлятись від пропозиції Анкари.

«Безумовно, ми вітаємо всі зусилля, спрямовані на пошук оптимального рішення для повернення миру в Україну, для звільнення людей, які утримуються в полоні або які потрапили у важкі життєві умови у зв'язку з багаторічними агресивними діями проксі-груп РФ. І тим більше ми вітаємо зусилля такого потужного гравця, яким сьогодні є Туреччина на глобальному політичному ринку„, — сказав Подоляк.

За його словами, позиція Туреччини завжди конкретно аргументована і враховується всіма іншими гравцями, причому далеко не тільки в нашому регіоні.

«Президенти Зеленський і Ердоган неодноразово обговорювали те, що можна зробити для ефективної стабілізації ситуації в нашому регіоні. Попутно зауважу, що турецький президент в контактах зі своїм російським колегою незмінно намагається позначити проблеми регіональної безпеки. Особливо в тих аспектах, які стосуються долі кримських татар», — підкреслив радник.

Подоляк уточнив, що нещодавно Ердоган на зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним передав список кримських татар, які утримуються російською стороною і на звільненні яких наполягає Україна.

«Є й інші такі приклади, в тому числі і вельми делікатні, які поки не підлягають публічному озвучуванню. Ми дуже цінуємо цю активність президента Ердогана і вдячні за неї. І було б правильним, щоб російська сторона не відкидала посередницькі зусилля президента Туреччини. Ці зусилля справедливі, збалансовані і відображають інтереси всього нашого регіону в цілому», — додав радник глави Офісу президента.

 

Коментарі

Інші новини по темi