Повідомити про помилку

Справа MH17: прокуратура вимагає пожиттєвого ув'язнення Гіркіну, Дубинському, Харченку і Пулатову

22 грудня 2021 15:20
Події
views 437
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Нідерландська прокуратура запросила для всіх обвинувачених у справі про катастрофу MH17 довічне тюремне ув'язнення. Про це стало відомо з Twitter журналістки De Telegraaf Саскії Беллеман.

Як заявила прокурор Манон Ріддербекс, катастрофа MH17 є одним із найтяжчих злочинів, який став результатом операції за участю фігурантів справи Ігоря Гіркіна, Сергія Дубинського, Олега Пулатова та Леоніда Харченка.

«Факти настільки серйозні, а наслідки настільки великі, що з погляду відплати доречне лише максимальне покарання», — наголосила вона.


Максимальний термін покарання прокуратура вимагає для трьох громадян Російської Федерації і одного громадянина України:

- Ігор Гіркін (Стрелков) – колишній міністр оборони самопроголошеної ДНР, офіцер ФСБ Росії у відставці — довічне ув'язнення;

- Сергій Дубинський – колишній командир ГРУ ДНР, старший офіцер ГРУ російської армії у відставці — довічне ув'язнення;

- Олег Пулатов – підполковник запасу ВДВ російської армії — довічне ув'язнення;

- Леонід Харченко – колишній командир підрозділу ГРУ ДНР – довічне ув'язнення.

У Нідерландах 20 грудня прокуратура почала оголошувати обвинувальний висновок у справі про збиття рейсу MH17 над Донбасом. Четверо підсудних, на думку обвинувачення, є винними у загибелі 298 людей на борту малазійського Boeing.


Зокрема, під час слухань стало відомо, що характер пошкоджень збитого над Донбасом малазійського «Боїнга» MH17 свідчить, що його було збито ракетою «Бук» і ніякою іншою зброєю. Слухання завершилися 22 грудня оголошенням вимог обвинувачення щодо покарання обвинуваченим.

Як повідомив суддя Гендрік Стейнгаюс, вирок суду займе деякий час. Спочатку з 7 березня виступить захист Олега Пулатова. Загалом, із 7 березня призначено 12 днів судового засідання для продовження кримінальної справи.

Нагадаємо, 17 липня 2014 року у Донецькій області був збитий літак Boeing 777 компанії «Малазійські авіалінії», що виконував регулярний рейс MH17 з Амстердама (Нідерланди) до Куала-Лумпура (Малайзія). Загинули всі пасажири та екіпаж – 298 людей. За кількістю жертв катастрофа Boeing 777 стала найбільшою в історії України.

Слідство встановило, що літак MH17 збили над Донбасом з російського «Бука». Об'єднана слідча група (JIT) назвала імена перших чотирьох підозрюваних – Сергій Дубинський (позивний «Хмурий»), Ігор Гіркін (позивний «Стрелков»), Олег Пулатов (позивний «Гюрза»), Леонід Харченко (позивний «Крот»). У листопаді 2019 року частину обвинувального висновку у справі передали до суду Гааги.

9 березня 2020 року розпочалися судові засідання окружного суду Гааги щодо перших чотирьох підозрюваних у справі щодо збиття літака. Євросоюз закликав Росію визнати відповідальність за катастрофу MH17. Рішення у справі MH17 може бути винесене до грудня 2022 року.

Теги

Коментарі

Інші новини по темi