Повідомити про помилку

Держкосмос вперше за 11 років запустив супутника на орбіту

13 січня 2022 17:59
Події
views 590
shares 18
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Трансляцію запуску першого укранського супутника за 8 років можна подивитись на каналі SpaceX в YouTube.

13 січня ракета-носій Falcon 9 компанії SpaceX Ілона Маска запустила на орбіту супутник Держкосмосу Січ-2-30. Запуск відбувся з бази космічних сил США на мисі Канаверал у Флориді.

Космічний апарат дистанційного зондування Січ-2-1 (відомий як Січ-2-30) або ж просто супутник полетів у космос о 17:26.
Це перший український супутник з 2017 року. Тоді Київський політехнічний інститут самотужки запустив наносупутник на орбіту.

КПІ запускав супутники у 2014 та 2017 роках. Це наносупутники PolyITAN-1 та PolyITAN-2-SAU, які функціонують досі. Їх створила група студентів та науковців Інституту.

Водночас це перший супутник Держкосмосу за 11 років.

Супутник розробляли в рамках національної космічної програми України. Він призначений для отримання цифрових зображень на поверхні Землі з роздільною здатністю до 7,8 метра і смугою охоплення місцевості, що дорівнює 46,6 км.

Запуск відбувся о 17:26 за київським часом, а вже о 18:50 супутник відділиться від ракети Falcon 9. Проліт супутника над територією України очікують о 20:15.

Голова Державного космічного агентства Україн Володимир Тафтай зазначив, що супутник проводитиме моніторинг використання земель, рослинності, лісових і водних ресурсів, ліквідацію наслідків стихійних лих. Тобто це супутник для цивільних задач. При цьому він дасть змогу й отримувати досить якісні дані про створення інженерних споруд, переміщення військової техніки та кораблів тощо.

Загальна вартість проєкту із запуску супутника СІЧ-2-30 склала 250 мільйонів гривень, з яких більше чверті довелося витратити на послуги SpaceX, повідомив Тафтай.

СІЧ-2-30 стане частиною європейської супутникової програми спостереження за Землею Copernicus, з якою Україна вже має договір і отримує знімки безкоштовно.

«Але тепер ми також надаватимемо нашим партнерам знімки„, — каже Тафтай.

Втім заяви керівника Держкосмосу наштовхнулись на критику.

Так, український популяризатор науки, кандидат фізико-математичних наук, старший науковий співробітник  Інституту космічних досліджень, провідний інженер Головного центру спеціального контролю Олексій Парновський вважає, що апарат побудовано на технологіях 20-річної давнини, а його оладнання не дозволяє стежити за військовою технікою, як було заявлено Тафтаєм.

Більш того, Парновський переконаний, що супутник запускали «під дату» 30-річчя Незалежності, але не встигли. 

«В результаті замість наукового космічного апарату та апарату дистанційного зондування з покращеними характеристиками (роздільна здатність 2,5 м) першочергово виготовлявся застарілий апарат Січ-2-1, побудований на технологіях 20-річної давнини. Відповідно, коли у президента Зеленського виникло бажання космічно попіаритись, запустивши щось до 30-річчя Незалежності України, в Офісі президента України обрали саме цей апарат, як такий, що перебував на найбільшій стадії готовності», - пояснив експерт.

У коментарі DW Парновський також висловився, що запуск супутника — це свого роду навчальний проєкт і спосіб підтримання навичок персоналу.

З цим погоджується й директор асоціації високотехнологічних підприємств «Космос» Сергій Яцков.

«Я не заперечую, що у запуску супутника присутня політична та іміджева складова. Але не треба забувати, що на його основі буде відпрацьована робота наземного комплексу — пункти прийому та обробки інформації від супутника„, — наголосив Яцков у розмові з «німецькою хвилею».

Коментарі

Інші новини по темi