Повідомити про помилку

ДБР передало до суду справу нардепа від «За Майбутнє» М'ялика щодо ухиляння від податків на 100 млн

24 вересня 2021 20:56
Події
views 211
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це пише пресслужба ДБР та «Бабель».

У ДБР не називають прізвище нардепа, справу якого передали до суду, втім ЗМІ пишуть — це народний депутат Верховної Ради IX скликання Віктор Ничипорович М'ялик від групи «За Майбутнє».

М'ялик пройшов до Ради від мажоритарного округу в Рівненській області. У своїй декларації він вказав, що володіє понад 150 квартирами в Києво-Святошинському районі.

За даними слідства, протягом 2012—2019 років фігурант справи продавав нерухомість у житлових будинках в селах Петропавлівська Борщагівка та Софіївська Борщагівка під Києвом, але не був зареєстрований фізичною особою — підприємцем або юридичною особою.

Як зазначається, доходи від продажу квартир та іншої нерухомості підозрюваний видавав за продаж власного майна, а не від підприємницької діяльності. Це дозволяло знизити ставку податку з 18% до 5%.

Згідно з підрахунками експертів, махінації чинного нардепа завдали держбюджету збитків на понад 118 млн гривень.

Наразі нардепу та його адвокатам відкрили доступ до матеріалів кримінального провадження для ознайомлення.

Фігурант підозрюється в умисному ухиленні від сплати податків, вчиненому особою, що займається підприємницькою діяльністю без створення юридичної особи, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах (ч. 3 ст. 212 КК України).

Відповідна стаття карається штрафом від п'ятнадцяти тисяч до двадцяти п'яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Коментарі

Інші новини по темi