Повідомити про помилку

В Україні 14 жовтня святкують День захисників і захисниць

14 жовтня 2021 11:03
Події
views 326
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

В Україні 14 жовтня кожного року відзначають День захисників і захисниць нашої країни, який збігається з Днем українського козацтва. Таку дату вибрано не випадково – саме в цей день українські козаки здавна святкували Покрову Пресвятої Богородиці. Її вважали головною захисницею війська. 

День захисників України громадяни відзначають відносно недавно — з 14 жовтня 2014 року. До цього Україна, як і більшість країн СНД, в тому числі і Росія, святкувала День захисника Вітчизни 23 лютого.


Передумовою до появи нового свята стала збройна агресія з боку Росії, яка почалася в 2014 році. В результаті в Україні запустився процес декомунізації — відмови від свят і символів Радянського Союзу.

«Словосполучення „захисник Вітчизни“ перестало бути абстрактним ритуальним висловлюванням. Воно наповнилося конкретним змістом, багатим на подвиги українського воїнства, безліччю битв і дат. Я наполягаю — Україна ніколи більше не відзначатиме свято за військово-історичним календарем сусідньої держави. Ми будемо шанувати захисників своєї Вітчизни, а не чужої», — заявив на той момент чинний президент Петро Порошенко в ході урочистої промови до Дня Незалежності України в 2014 році.

А незабаром одним указом скасував святкування Дня захисника Вітчизни і заснував День захисника України. Через рік свято отримало статус державного, а 14 жовтня стало вихідним днем.

Теги

Коментарі

Інші новини по темi