Повідомити про помилку

НАЗК знайшло в матері міністра освіти майже 5 млн грн сумнівних доходів

1 листопада 2021 19:07
Спорт
views 370
shares 0
comments 1
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це йдеться розповідає «Слово і Діло» та сайт «Нова українська школа».

Повний висновок Національного агенства з питань запобігання корупції по декларації Сергія Шкарлета за посиланням.

У НАЗК виникли сумніви щодо законності походження $95 тис., 65 тис. та ₴10 тис. , які декларант вказав як готівкові кошти його матері Людмили Шкарлет.

Нацагентство зазначило, що загальна сума грошових активів Людмили Шкарлет у грошовій одиниці України станом на 31 грудня 2020 року становить 4 млн 954 тис. грн.

«У поясненнях мати суб'єкта декларування зазначає, що вона повідомила синові про наявні у неї заощадження. Зазначені кошти матір отримала від батьків, чоловіка та у зв'язку з трудовою діяльністю„, — йдеться у матеріалах повної перевірки декларації Сергія Шкарлета.

Людмила Шкарлет не надала Нацагенству документів, що підтверджують отримання вказаних доходів, та за наявною у Нацагентства інформацією, за 1998-2020 рік загальна сума її доходів склала 212 тис. грн. Також у 2020 році вона отримала пенсію — 68 тис. грн.

У НАЗК підсумували, що джерел отримання законних доходів для формування грошових коштів матері Шкарлета на суму 4 млн 673 тис. грн в межах повної перевірки не встановлено.

Також НАЗК порівняли декларації Сергія Шкарлета за 2019 та 2020 роки, та порахували, що за рік його грошові активи збільшилися на 61 тис. грн та $20 тис. 

«Сукупний розмір готівкових коштів суб'єкта декларування збільшився на суму 549 тис. грн. Загальна сума нарахованого доходу Сергія Шкарлета за 2020 рік після вирахування податку на доходи фізичних осіб — 771 тис. грн„, — йдться у звіті НАЗК.

Перевіряючі проаналізували банківські виписки Шкарлета, і з'ясували, що в 2020 році він зняв 266 тис. грн готівкових коштів, а решту коштів витратив на придбання товарів та послуг.

«Таким чином, джерел отримання законних доходів для формування грошових коштів суб'єкта декларування на суму 282 тис. грн в межах повної перевірки не встановлено„, — підсумували в НАЗК.

Також міністр вказав недостовірні відомості про вартість автомобіля Mitsubishi Pajero Wagon 2013 року випуску, вказавши ціну у 288 тис. грн.

За інформацією, наданою НАЗК Київським науково-дослідним інститутом судових експертиз (КНІСЕ) Міністерства юстиції України, вартість відповідного авто станом на 2018 рік могла становити 644 тис. грн. При цьому, судячи в договору купівлі-продажу, за авто Шкарлет офіційно заплатив лише 49 тисяч гривень.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 172-6 КУпАП„, ‒ підсумували у висновку повної перевірки.

Це тягне за собою накладення штрафу від 17 до 42,5 тисяч гривень.

У коментарі «Слово і діло» у пресслужбі МОН наголосили, що після повної перевірки декларації міністра Сергія Шкарлета, поданої за 2020 рік, конфлікту інтересів, ознак незаконного збагачення та ознак необґрунтованості доходів НАЗК не встановлено.

У пресслужбі МОН прокоментували розбіжності в оцінці вартості автомобіля міністра:

«Що стосується авто, у декларації вказана фактична його вартість на момент придбання, яка з 2018 щорічно зазначалася в декларації та не змінювалася. Додатково розяснюємо, що законодавством передбачена відповідальність особи виключно за умисне надання недостовірних відомостей у декларації чи їх ненадання. Також суб'єкт зобов'язаний подати відомості про членів своєї родини, проте перевірку достовірності даних наданих членами сім'ї декларант не здійснює через відсутність такої до нього вимоги».

 

Коментарі

Інші новини по темi