Повідомити про помилку

В Берліні знайшли мертвим російського дипломата, якого підозрювали в роботі на ФСБ: випав з вікна

5 листопада 2021 13:37
За кордоном
views 2450
shares 16
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це пише Spiegel.

У посольстві Росії в Берліні сталася незрозуміла смерть. За інформацією SPIEGEL, охоронці майна берлінської поліції 19 жовтня близько 7:20 виявили бездиханне тіло на тротуарі перед будівлею посольства в Берліні. 

Рятувальники спробували реанімувати чоловіка, проте той помер.

Чоловік впав з верхнього поверху посольського комплексу на Беренштрассе в районі Мітте в Берліні. Згідно з офіційним списком дипломатів, 35-річний чоловік був акредитований як другий секретар посольства в Берліні з літа 2019 року. Однак німецькі органи безпеки бачили в ньому переодягненого співробітника російської внутрішньої спецслужби ФСБ, зазначають німецькі журналісти.

Також кажуть, що він мав спорідненість з високопоставленим офіцером другої служби ФСБ. У Росії відомство, серед іншого, відповідає за боротьбу з тероризмом, і західні спецслужби пов'язують його з так званим вбивством Тіргартена, під час якого влітку 2019 року серед білого дня в Берліні було розстріляно чеченського політемігранта, громадянина Грузії Зелімхана Хангошвілі.

Згідно з дослідженнями SPIEGEL, слідчих платформ Bellingcat і The Insider і американського новинного каналу CNN, чиновники другої служби ФСБ також були причетні до отруйної атаки на російського опозиційного політика Олексія Навального влітку 2020 року.

Посольство РФ назвало смерть свого співробітника «нещасним випадком».

У випадку з знайденим мертвим дипломатом посольство Росії не погодилося на розтин тіла, за інформацією SPIEGEL. У колах безпеки повідомлялося, що обставини імовірного падіння та причина смерті «невідомі». Оскільки загиблі мали дипломатичний статус, прокурор не міг провести розслідування смерті. Також було незрозуміло, чи були ознаки недбалості третьої сторони.

За інформацією SPIEGEL, тіло дипломата зараз передано до Росії. На запитання російського посольства розповіли про «нещасний випадок», який не коментували з «етичних міркувань».

Bellingcat пише, що встановило особо загиблого.

Там уточнюють, що дипломат був сином заступника директора Другої служби ФСБ і керівника Управління захисту конституційного ладу ФСБ генерала Олексія Жало. Дані про реєстрацію автомобілів та адреса із витоку баз даних Cronos, які є у вільному доступі в Інтернеті, показують, що дипломат — який також носить ім'я генерала Жало був зареєстрований за тією ж адресою, що й генерал у Москві та в Ростові, звідки родина родом. Закешовані дані Google вказують, що другий секретар російського посольства був виключений з дипломатичного списку МЗС Німеччини в період з 1 по 4 листопада 2021 року.

З вікон російського посольства у Берліні падають не вперше.

Подібний інцидент уже викликав резонанс у 2003 році. У той час швейцар представництва випав зі своєї квартири на території посольства/

 

Коментарі

Інші новини по темi