Повідомити про помилку

Екссуддя Микола Чаус заявляє, що його хотіли вбити і він втік

10 серпня 2021 14:08
Події
views 672
shares 0
comments 2
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Колишній суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус заявляє, що він втік від своїх викрадачів, які хотіли його вбити. Про це стало відомо з тексту рішення Вищого антикорупційного суду.

«Підозрюваний... зазначив, що є потерпілим у кримінальному провадженні щодо кримінального правопорушення, а саме викрадення з метою вбивства. Він повідомив, що вбивство не реалізували, оскільки він утік, пройшов 50 км пішки і добровільно з'явився до органів Служби безпеки України», — йдеться в тексті рішення ВАКС.


У документі також зазначається, що підозрюваний повідомив, що затриманий був 3 серпня, а до цього йому «було забезпечено заходи захисту через наявність загрози вбивства».

«Вважає, що співробітники НАБУ порушили норми КПК України, не подавши клопотання про його затримання до Вищого антикорупційного суду, а замість цього звернулися з клопотанням про застосування запобіжного заходу. Такі обставини вважає свідченням надання вказівки співробітникам Національного антикорупційного бюро України або Спеціалізованої антикорупційної прокуратури діяти у певний спосіб», — наголошується в документі ВАКС.

Такі обставини він вважає свідченням надання вказівки працівниками Національного антикорупційного бюро України або Спеціалізованої антикорупційної прокуратури «діяти певним чином».

 

Адвокати Чауса також звернули увагу суду, що закінчився 48-годинний термін затримання підозрюваного для можливості застосування до нього запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою. Вони пояснили, що Чаус фактично був затриманий 30 липня, а до суду був доставлений 4 серпня.

Суддя ВАКС відкинув цей аргумент, оскільки СБУ надала довідку, згідно з якою Чаус був не затриманий, а перебував у лікарні і до нього застосовувалися заходи безпеки.


Нагадаємо, вчора стало відомо, що Чаусу інкримінується вчинення злочину за частиною 4 статті 368 Кримінального кодексу — прийняття пропозиції, обіцянки або одержання службовою особою неправомірної вигоди в особливо великому розмірі, а також прохання надати таку вигоду для себе або третьої особи за виконання чи невиконання такою посадовою особою в інтересах того, хто пропонує, обіцяє чи надає неправомірну вигоду або в інтересах третьої особи будь-якої дії з використанням влади або службового становища.


Цей злочин передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років з конфіскацією майна.

Коментарі

Інші новини по темi