Повідомити про помилку

Bellingcat: склади боєприпасів в Чехії, Болгарії та Україні могла підірвати одна й та ж група ГРУ РФ

8 серпня 2021 16:14
views 254
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Журналіст-розслідувач Bellingcat Христо Грозєв заявив, що його команда працює над перевіркою причетності однієї і тієї ж групи Головного розвідувального управління російського генштабу до вибухів на складах боєприпасів у Чехії, Болгарії та Україні.

«Одне з розслідувань, яке ми вже майже рік робимо, — це щодо вибухів в Україні, які були на військових заводах (складах — ред.) боєприпасів. Ми поки розслідуємо можливість, що вони були результатом роботи тієї ж групи ГРУ (Росії — ред.), яка стоїть за вибухами на військових заводах у Чехії та Болгарії. Це одне з розслідувань, яке ми вважаємо, що протягом місяця-двох ми зможемо завершити. Поки є серйозна підозра, що остаточно це ще не можна довести», — розповів він в ефірі одного з українських телеканалів.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року горів польовий артилерійський склад у Сватовому на півночі Луганщини. Тоді внаслідок детонації снарядів загинули троє осіб.

В березні 2017 року відбулася детонація складів у Балаклії на Харківщині. 25 квітня 2020 року Тимчасова слідча комісія надала звіт про те, що причиною перших вибухів на території 65-го арсеналу Головного ракетно-артилерійського управління ЗСУ в місті Балаклія послугував підрив місця відкритого зберігання боєприпасів шляхом вибуху заглиблених в ґрунт вибухових речовин.

У жовтні 2018 року під Ічнею на Чернігівщині внаслідок детонації було втрачено 95% боєприпасів. Там зберігали 69,5 тис. т боєприпасів, із яких придатними до використання були 43 тис. т. На базі зберігалися 20 тис. снарядів для САУ «Акація», 9 тис. снарядів для САУ «Мста-С», 1,3 тис. снарядів для «Піонів», 5,5 тис. — для «Гвоздик», 567 тис. мін калібру 82 мм, 335 тис. мін, калібру 120 мм, 34 тис. мін для САУ «Нона», 3 тис. зарядів для «Ураганів», 22 тис. танкових снарядів, понад мільйон снарядів для БМП-2, майж 700 млн патронів, 175 тис. одиниць озброєння для зенітно-ракетних комплексів «Тунгуска», а також — 150 тис. для ЗРК «Шилка».

Також склади вибухали у Калинівці Вінницицької обл. У Калинівці у вересні 2017 вибухнуло понад 30% боєприпасів.

Відзначимо, Чехія у 2021 році завершила розслідування щодо вибуху на складі боєприпасів у Врбетицях у 2014 році. Встановлено, що їх підірвали специ з ГРУ. На тлі завершення розслідування країна почала висилку російських дипломатів, її підтримали країни ЄС та Заходу у відповідь. Росія визначила Чехію та США як дві «недружні країни за наслідком розслідування та дипломатичної війни.

Зазначимо, боєприпаси на складах у Чехії не були на озброєнні країни. Військові експерти стверджують, що у 2014 році була можливість передачі радянських боєприпасів Чехією Україні.

У Болгарії за останні роки вибухнули 2 склади боєприпасів. Також ГРУ отруїло збройного барона країни Омеляна Гебрева.

Коментарі

Головне