Повідомити про помилку

Байден і Зеленський дали «сигнал» Путіну: підсумки переговорів

3 січня 2022 10:01
Політика
views 1246
shares 9
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Президенти США Джо Байден та України Володимир Зеленський під час телефонної розмови 2 січня обговорили спільні дії для запобігання подальшій ескалації з боку Росії. Американський лідер запевнив, що його країна разом із союзниками «рішуче дадуть відповідь у разі атаки Росії». Український гарант подякував за «непохитну підтримку».

Головне з розмови Байдена з Зеленським

- Байден дав зрозуміти, що Сполучені Штати, союзники і партнери дадуть рішучу відповідь, якщо Росія продовжить вторгнення в Україну;

- Байден підкреслив прихильність Сполучених Штатів і союзників і партнерів принципу «нічого про Україну без України»;

- Байден висловив підтримку заходам активної дипломатії для просування виконання Мінських угод;

- Зеленський заявив, що перша міжнародна розмова року з Джо Байденом доводить особливий характер відносин США і України;

- Україна і США використовують всі можливості для деескалації ситуації на кордоні.

Про що говорили Байден і Путін

- Байден закликав Путіна до деескалації ситуації навколо України;

- Байден пригрозив наслідками, якщо Росія вирішить вдертися в Україну;

- Байден підтримав дипломатичні зусилля для врегулювання ситуації, зокрема майбутні переговори щодо «гарантій безпеки»;

- Байден заявив, що без деескалації ситуації досягти прогресу в переговорах не вдасться;

- Путін попередив, що Росія буде домагатися результату по «гарантіям безпеки»;

- Путін пригрозив розірвати відносини з США у разі нових санкцій проти Росії.

Ризик вторгнення «дуже ймовірний»

Росія «дуже ймовірно» вторгнеться в Україну, і її можуть зупинити лише «величезні санкції». Таке переконання, оцінюючи обидві вищезгадані бесіди, висловив голова комітету розвідки Палати представників США Адам Шифф.

За його словами, глава РФ Володимир Путін під час своєї щорічної пресконференції наприкінці року в Москві «жестикуляцією підживлював гнів із приводу розширення НАТО на схід. Водночас, цитує американського чиновника The Guardian„атака може мати неприємні наслідки для Кремля“, оскільки у військовий альянс НАТО буде залучено більше країн.

„Я також думаю, що потужним стримуючим фактором є розуміння того, що якщо вони дійсно вторгнуться, це наблизить Північноатлантичний альянс до Росії, а не відштовхне її далі«, – поділився він думкою.

На запитання журналістів, що зупинить Путіна від наказу про вторгнення на територію України, Шифф зазначив: для цього будуть потрібні „величезні секторальні санкції“ проти РФ.

„І я думаю, що наші союзники повинні твердо дотримуватися цього принципу. Росії необхідно зрозуміти, що в цьому ми єдині. Вторгнення призведе до того, що більше активів НАТО виявиться ближче до РФ. Це матиме ефект протилежний тому, якого намагається досягти Путін«, – повторив він.

Чому Байден дзвонив лідерам РФ і України

Інформація про концентрацію російських військ біля кордонів України почала з'являтися в західних ЗМІ в листопаді. За даними Ради безпеки і оборони України, Росія зараз зосередила 122 тисяч військових в межах 200 кілометрів від кордону. Кремль заявив, що РФ має повне право переміщати збройні сили всередині країни.

При цьому, за даними Reuters, Росія за останні тижні направила в тимчасово окуповані райони Донецької та Луганської областей десятки тисяч найманців. Таким чином, Москва намагається посилити оборону проти Збройних сил України на тлі зростання напруженості у відносинах між РФ і Заходом.

Разом з тим президент України Володимир Зеленський заявив про необхідність введення „потужних“ санкцій проти РФ, щоб не допустити ескалації ситуації на кордоні.


У грудні РФ оприлюднила свої пропозиції для НАТО щодо „гарантій безпеки“ в Європі. Серед них є вимога відмовити Україні в перспективі вступу до Альянсу. У разі відмови Москва піде на військову відповідь НАТО, якщо Альянс продовжить наступати на „больові точки“.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс ніколи не піде на компроміси з Росією про право України „вибирати свій шлях“ і вступити в блок. При цьому НАТО готове до діалогу з РФ в Раді Росія — НАТО, засідання якої відбудеться вже 12 січня.

Наприкінці грудня стало відомо про підготовлювану телефонну розмову президентів США і РФ щодо „гарантій безпеки“. Пізніше з'явилася інформація про дзвінок Байдена і президента України Володимира Зеленського за підсумками переговорів між Вашингтоном і Москвою.

Коментарі

Інші новини по темi