Повідомити про помилку

Башкирів закликали не воювати за Росію на Донбасі

2 січня 2022 21:01
Росія
views 4943
shares 43
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Відповідну заяву лідер визнаної в РФ екстремістською організації «Башкорт» Руслан Габбасов оприлюднив в соцмережах.

Український переклад розміщено на сайті idel-ural.org.

Габбасов втік з Росії до Стамбулу у листопаді 2021 року. Пізніше він попросив політичного притулку в Литві.

Раніше він був заступником голови «Башкорту» — башкирської національної організації правого політичного спрямування, відомої своїми акціями на захист національних, політичних та кономічних прав башкирського народу. Легально функціонувала на території Російської Федерації у 2014—2020 роках. З 2020 року «Башкорт» визнано екстремістами в РФ.

Про масштаб організації говорять цифри. На сторінку «Башкорту» Вконтакте були підписані 60 тис. осіб. Зауважимо, кількість башкир в РФ оцінюється у півтора мільйони осіб.

2 січня Габбасов у своїй відозві закликав башкирів не воювати в лавах армії Росії проти України.

Він заявляє, що на тлі можливої ескалації башкирів можуть вербувати добровольцями, або направляти як строковиків в ОРДЛО.

«Ми прогнозуємо, що пропозиції взяти участь у цій війні обов'язково надійдуть і башкирам. Рекрутери апелюватимуть до великого подвигу „Північних амурів“, що розбивали Наполеонівські війська, до прославленої 112-ої Башкирської кавалерійської дивізії, розповідаючи, що саме на території України, в Донецькій області наші діди громили ворога, сміливо йшли шашками на танк», — пише Габбасов.

«Ми категорично заявляємо, що це не наша війна! Ми, башкири, не маємо і не повинні проливати свою кров за чиїсь геополітичні інтереси! Ми закликаємо вас не брати участі у цій братовбивчій війні двох близьких слов'янських народів», — йдеться у зверненні політемігранта.

«Башкири! Не тільки не можна йти найманцем, піддавшись на агітацію імперських пропагандистів, але ми закликаємо башкир строковиків максимально ухилятися від цієї війни! Башкири можуть і повинні проливати свою кров тільки за рідну землю, за свій башкирський народ, але ніяк не на чужині за чужі інтереси!» — додає Габбасов.

 

Коментарі

Інші новини по темi