Повідомити про помилку

«Ми почали спілкуватися з талібами не вчора, а два роки тому», — президент Узбекистану

27 серпня 2021 15:40
Таліби
views 557
shares 0
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це пише gazeta.uz.

Шавкат Мірзійоєв заявив, що в Узбекистані ще два роки тому прогнозували, як буде розвиватися ситуація в Афганістані, тому він доручив почати діалог з «Талібаном», коли жодна країна не спілкувалася з ними.

Лідер ісламістів в Катарі, мулла Барадар, тримає своє слово про ненапад на Узбекистан, тому спілкування з талібами природно, зазначив президент.

Абдул Гані Барадар протягом останніх двох років був переговорником талібів з США та урядом Афганістану у столиці Катару Досі. Він вважається правою рукою засновника руху «Талібан» мулли Омара. Серед талібів він користується авторитетом. Його кличуть мулла Барадар. Штати витягнули його з в'язниці в Пакистані та посадили за стіл переговорів за каденції Дональда Трампа. 

«Ми почали спілкуватися не вчора, а два роки тому. Коли ще жодна країна не спілкувалася з ними, я дав доручення: „З ними потрібно налагодити діалог“. Якщо ви бачили по телевізору, їх керівник в Досі, його вельможність Барадар особисто висловлювався, він обіцяв, що в народ Узбекистану, в сторону Узбекистану не полетить жодна куля„, — сказав Шавкат Мірзійоєв.

«Оскільки він залишається вірний своєму слову, наше спілкування з ними природно. Я хочу миру і спокою для свого народу, і я буду вести діалог з ким би то не було. Тільки і тільки якщо присутній якийсь фактор, який може вплинути на світ узбецького народу, спокій рідного Узбекистану, я буду спілкуватися незалежно від того, хто це», — зазначив президент.

«Наші прогнози ще два роки тому показували, що такі події відбудуться [в Афганістані]„, — додав він.

Водночас Мірзійоєв запевнив, що Узбекистан готовий до будь-якого розвитку подій. 

Коментарі

Інші новини по темi