Повідомити про помилку

Країни Балтії прагнуть розширення військової присутності НАТО

12 січня 2022 22:07
Політика
views 393
shares 17
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це заявила прем'єр-міністр Естонії Кайя Каллас передає Reuters.

За її словами всі три країни Балтії — Литва, Латвія та Естонія — ведуть переговори з союзниками по НАТО щодо додаткового розміщення військ у себе на території для стримування Росії.

«Звичайно, ми обговорюємо з нашими союзниками можливість збільшення їх присутності тут, щоб діяти як стримуючий фактор», — сказала Каллас, не вдаючись в деталі.

Нагадаємо, Росія та НАТО провели перемовини, на яких РФ вимагала у Альянсу «повернутися до кордонів 1997 року», тобто фактично вийти з Центрально-Східної Європи та нерозширюватись. Перемовини не привели ні до чого. Альянс запевнив Росію, що нерозширення чи тим більше звуження Альянсу не обговорюється.

Відзначимо, після Варшавського саміту НАТО у 2016 році у країнах Балтії та у Польщі були розгорнуті сили передової присутності для зміцнення східного флангу Альянсу у відповідь на агресивні дії та войовничу риторику Російської Федерації. Ці сили складаються з чотирьох окремих батальйонів: в Естонії – під командуванням Великої Британії, у Латвії – під командуванням Канади, у Литві – під керівництвом Німеччини та у Польщі – під командуванням США.

 

Коментарі

Інші новини по темi