Український громадський та політичний діяч Сергій Стерненко заявив, що переможниця Національного відбору на Євробачення 2022 Аліна Паш підробила довідку про перетин кримського кордону. На заяву вже відреагувало «Суспільне», яке зв'язалося з Державною прикордонною службою України з проханням надати офіційну інформацію про візити виконавиці до окупованого Криму.

Відповідне повідомлення з'явилося на Facebook-сторінці Стерненка. Згідно з інформації, наданій автору з власних джерел у ДПСУ, співачка потрапила на територію півострову з боку Росії.

«Так, громадянка України Аліна Іванівна Паш 11.08.2015 рейсом Київ-Москва залишила територію України. Повернулась вона назад авіарейсом Домодєдово-Київ тільки 14.08.2015. В окупованому Криму вона перебувала 12.08.2015. Відповідно, після прибуття до Москви, скориставшись російськими авіалініями, співачка потрапила у окупований Крим, порушивши правила перетину державного кордону України„, – йдеться в повідомленні.

Стерненко також нагадав, що підробка документів є кримінальним правопорушенням, тому він готовий звернутися до правоохоронних органів з проханням відкрити кримінальне провадження.

Активіст додав, що в «документі» зазначено про «державний кордон України» з Кримом, а це неприпустима термінологія, бо юридичною мовою означає визнання півострова частиною Росії.

«Держкордон у нас може бути тільки з іноземною державою. А оскільки Крим — окупована російською федкрацією територія України, ДПСУ та інші державні органи використовують терміни „адмінмежа“ або „адмінкордон“, – каже Стерненко.


Стерненко закликав Державну прикордонну службу України ще раз перевірити поїздку співачку, Аліну Паш – виступити із заявою про фальсифікацію довідки, а Суспільне – скасувати результати добору на Євробачення.

Пізніше „Суспільне“ звернулося до ДПСУ для перевірки довідки. Представники „Суспільного“ наголосили, що не підписуватимуть угоду щодо участі в „Євробаченні“ з Аліною Паш до завершення перевірки та з'ясування фактів.

„У зв'язку з отриманою інформацією від громадян про можливу підробку наданої довідки про перетин державного кордону з Кримом командою Alina Pash, Суспільний мовник звертається до ДПСУ та просить підтвердити або спростувати факт підробки документа державної служби“, – сказано на сторінці Suspilne Media.

Там також наголосили, що саме наданий документ нібито від Державної прикордонної служби став підставою для продовження участі Alina Pash у Національному відборі.

Нагадаємо, що Аліна Паш стала переможницею національного відбору на „Євробачення-2022“ із треком „Тіні забутих предків“. Вона отримала загалом 15 балів: 8 від журі і 7 – від глядачів. Друге місце посів гурт Kalush Orchestra (6 балів від журі і 8 від глядачів), а третє – Wellboy (7 і 6 балів відповідно).

Одразу після цього, учасники гурту Kalush Orchestra, які посіли друге місце, заявили про фальсифікації, передає „Суспільне“. Гурт каже, що „думатиме про суд“, і вимагає в організаторів нацвідбору показати результати глядацького голосування.