Повідомити про помилку

Афганістан: сили спротиву на чолі з Ахмадом Масудом відкинули ультиматум талібів щодо здачі Панджеру

23 серпня 2021 09:40
Таліби
views 1158
shares 1
comments 0
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

22 серпня «Талібан» закликав загони озброєної опозиції в провінції Панджшер здатися.

Лідеру опору Ахмаду Масуду, сину легендарного моджахеда Ахмад Шаха Масуда, який вів війни проти СРСР та талібів наприкінці минулого сторіччя, дали чотири години для передачі провінції під контроль талібів. Нагадаємо, 16 серпня син національного героя Афганістану Ахмад Шаха Масуда на прізвисько «Панджерський лев» Ахмад Масуд-молодший закликав жителів країни до спротиву талібам.

22 серпня таліби заявили, що оточили провінцію.

Нагадаємо, після того, як 15 серпня президент Афганістану втік з країни, перший віцепрезидент Амрулла Салех, міністр оборони країни Бісмілла Мохаммаді та Ахмад Масуд-молодший закріпились в провінції Панджер. Перший віцепрезидент Амрулла Салех заявив, що взяв на себе повноваження глави держави згідно з Конституцією країни, оскільки попередній її очільник — Ашраф Гані — втік, підписавши капітуляцію. Посольство країни в Таджикистані визнало Салеха. Посол Афганістану в Таджикистані Мохаммад Захір Агбар стверджує, що президент Гані втік з Кабула не з порожніми руками — з собою, за словами дипломата, він узяв $169 млн.

Провінція Панджер, де закріпились проурядові сили після капітуляції Гані, лежить на півночі країни та являє собою ущелину між горами, яка сполучає південь та північ країни. Саме звідси батько Масуда-молодшого успішно протистояв радянським військам протягом 1979-89 рр. Тут же він воював проти талібів.

Панджер — провінція, населена переважно таджиками, яких і репрезентує Ахмад Масуд. В ході повстання до віцепрезидента, лідера таджиків та міністра оборони приєдналися спецпризначенці Афганістану.

Антиталібський рух у пресі охрестили «новим Північним Альянсом» — у пам'ять про квазідержаву маршала Дустума та Ахмад Шаха Масуда, яка протистояла талібам у 1990х та вибила талібів з Кабулу в 2001 році.

«Ми протистояли Радянському Союзу, і ми зможемо протистояти „Талібану“, — заявив Ахмад Масуд.

Лідер повстанців зазначив, що, якщо будуть виконані умови для миру і безпеки в Афганістані, він готовий пробачити талібам вбивство 10 вересня 2001 року свого батька, легендарного керівника „Північного альянсу“. Зазначимо, винними у вбивстві батька Масуда офіційно вважають не „Талібан“, а „АЛь-Каїду“. Наразі талібам необхідно сформувати „перехідний уряд“. Вони пообіцяли включити в нього всі сили в країні. 

Повстанці також розпочали переговори з бойовиками. Втім сторони ні до чого не домовились. 22 серпня в телефонному інтерв'ю агентству Reuters Ахмад Масуд заявив, що сподівається провести з ісламістами мирні переговори, але його сили готові до бою.

„Ми хочемо змусити талібів зрозуміти, що єдиний шлях вперед — це переговори. Ми не хочемо, щоб почалася війна, — підкреслив Масуд.

Втім, лідер спротиву додав, що його прихильники готові боротися, якщо сили «Талібану» спробують вторгнутися в Панджшер.

«Вони хочуть захищатися, вони хочуть боротися, вони хочуть протистояти будь-якому тоталітарному режиму», — заявив лідер афганських таджиків.

20 серпня антиталібські сили захоили кілька прилеглих районів сусідньої провінції Баглан. Водночас цього дня таліби спробували вибити «Сили Національного Спротиву», як самі себе називають повстанці, з Пенджару. Атака завершилась нічим.

«Сотні моджахедів Ісламського Емірату прямують у бік штату Панджшер, щоб контролювати його, після того як місцеві державні чиновники відмовилися передати його мирним шляхом», — заявили таліби 22 серпня.

Наразі антиталібські сили контролюють провінцію Панджер та частину сусідньої провінції Баглан. 

Коментарі

Інші новини по темi