Повідомити про помилку

Міноборони відновить розформовану Хомчаком «Аеророзвідку», створену волонтерами

24 жовтня 2021 22:31
Події
views 3697
shares 9
comments 1
Підписуйтесь на наш Telegram telegram Підписатися

Про це розповідають Ukrainian Military Pages.

«Аеророзвідку» було розформовано на початку січня 2021 року.

«З березня 2021 року в ЗСУ більше не носитимуть (офіційно) цей славетний нарукавний знак», — написали тоді на сторінці військової частини.

З 2015 по 2020 роки «Аеророзвідка» впровадила в ЗСУ систему відеоспостереження вздовж лінії розмежування.

Частина брала участь у розвитку безпілотних роботизованих систем. 

Також частина розробила та запровадила систему забезпечення ситуаційної обізнаності «Дельта».

«Дельта» є єдиною системою в ЗСУ , що вже 2 роки підряд приймає участь у навчаннях НАТО з тестування інформаційних систем CWIX 2019, CWIX 2020 і доводить взаємосумісність і реалізацію стандартів НАТО по обміну оперативною обстановкою. «Дельта» стала системою висвітлення підводної і надводної обстановки. Завдяки «Дельті» підрозділи ССО пройшли сертифікацію на сили швидкого реагування НАТО. Система постійно вдосконалюється і приймає участь у міжнародних навчаннях Sea Breeze , Rapid Trident та ін., де демонструє не тільки технічну відповідність стандартам, а й спроможність забезпечити операційні процеси для досягнення ситуаційної обізнаності. Предметом особливої гордості є її інтеграція з ракетним комплексом «Нептун„, — відзначали у «Аеророзвідці».

Частина відновить діяльність як Центр інновацій та оборонних технологій.

Центр мають створити до кінця цього року, про що 7 жовтня повідомив гендиректор Директорату політики цифрової трансформації та інформаційної безпеки у сфері оборони Міноборони Сергій Максимов під час брифінг з питань цифрової трансформації.

Ексфахівці підрозділу «Аеророзвідка», який у Збройних Силах України мав офіційну назву Центр впровадження та супроводження автоматизованих систем оперативного (бойового) управління (військова частина А2724), так прокоментували ситуацію:

«Вперше керівництво Міністерства почало інформувати громадянське суспільство щодо стану і перспектив цифрової трансформації – це є наглядним прикладом слідування принципам цивільного демократичного контролю». 

Відновлення легендарної частини та її унікальних проєктів має відбутися до кінця цього року. Новий формат функціонування передбачатиме додаткові функції у новоствореній вертикалі ІТ Міністерства оборони, в тому числі управлінські.

У «Аеророзвідці» зазначають, що їм наврядчи вдасться відновити лабораторію роботизованих систем  в рамках новоствореного Центру на тому ж рівні.

«Злочинні рішення, що були прийняті задля знищення наших здобутків, екосистеми та суб'єктності у форматі військової частини А2724, не залишаться забутими. Ми наголошуємо, що це відбувалося з метою приховання злочину, який досі розслідується СБУ. Ми не зупинимося і докладемо зусиль, аби ці ганебні події стали уроком та були зроблені висновки для майбутніх поколінь. Не встановлення винних в ДКР Калина не народило відсутності толерування корупції. Ми не маємо права не усвідомити цей досвід„, — додали ексслужбовці частини.

Рішення про ліквідацію «Аеророзвідки» було прийняте начебто через надмірне навантаження на персонал з питань повсякденної діяльності (мовляв — багато паперової роботи). Особовий склад розформованої частини розподілили між іншими частинами та установами ЗСУ, причому назвали це «новим подихом Аеророзвідки».

Втім розформуванню «Аеророзвідки» передував скандал з автоматизованою системою управління ЗС України «Дзвін-АС», фінансування розробки якої було припинене Міноборони після аудиту та висновків експертів «Аеророзвідки» щодо неспроможності системи забезпечити процес бойового управління через не відповідність сучасним умовам.

Коментарі

Інші новини по темi