Багатьох в мережі обурило зухвале зізнання владики Павла, намісника Києво-Печерської Лаври, в тому, що через його прокльони загинуло кілька людей, що працювали в храмі (відео). Люди писали, що це не має нічого спільного з християнством, що це магія, в телепередачах давали навіть оцінку його словам фахівці з релігієзнавства, публічні особи. Тобто намагалися якось відокремити особу Павла від християнства, захищаючи останнє і засуджуючи перше. Але насправді логіка владики Павла тут не дуже суперечить логіці Священного Писання, і навіть повторює одну історію з Діянь Апостолів. З вашого дозволу процитую уривок з цієї книги Нового Заповіту:

«А один чоловік, на ймення Ананій, із своєю дружиною Сапфірою, продав був маєтка, та й з відома дружини своєї присвоїв частину з заплати, а якусь там частину приніс та й поклав у ногах у апостолів. І промовив Петро: Ананію, чого сатана твоє серце наповнив, щоб ти Духу Святому неправду сказав та присвоїв із заплати за землю? Хіба те, що ти мав, не твоє все було, а продане не в твоїй владі було? Чого ж в серце своє ти цю справу поклав? Ти не людям неправду сказав, але Богові! Як Ананій зачув ці слова, то впав та й умер… І обгорнув жах великий усіх, що це чули! Юнаки ж повставали, обгорнули його, і винесли та й поховали. І сталось, годин через три прийшла й дружина його, про випадок нічого не знавши. І промовив до неї Петро: Скажи мені, чи за стільки ви землю оту продали? Вона ж відказала: Так, за стільки. До неї ж Петро: Чому це ви змовилися спокушувати Господнього Духа? Он ті входять у двері, що чоловіка твого поховали, і тебе вони винесуть… І вона зараз упала до ніг його, та й умерла. Як ввійшли ж юнаки, то знайшли її мертвою, і, винісши, біля мужа її поховали. І обгорнув страх великий всю Церкву та всіх, що чули про це…» (Дії Апостолів 5:1-11).

Зверніть увагу на слова апостола Петра: «чоловіка твого поховали, і тебе вони винесуть…». Порівняйте їх з тим, що сказав владика Павло: «До вечера умрёте все. Ви имя Отца и Сына и Святого Духа». На відміну від закляття апостола Петра нашому Павлу-Меседесу, як зазначають працівники Лаври, цього не вдалося зробити, ніхто насправді не помер, а сам владика просто видає бажане за дійсне, бо трохи не сповна розуму. Як воно там було навіть не цікаво, важливо лише те, що ця поведінкова модель цілком в дусі Євангелія. В такому разі несповна розуму не тільки апостол Петро, але і сам Христос, який казав учням: «А як прийдете в місто яке, і вас не приймуть, то вийдіть на вулиці його та й кажіть: Ми обтрушуємо вам навіть порох, що прилип до нас із вашого міста. Та знайте оце, що наблизилося Царство Боже! Кажу вам: того дня легше буде содомлянам, аніж місту тому!» (Від Луки 10:10-12). Уявіть собі, на думку Христа краще бути содомитом ніж нехристиянином. Ось звідки практика содомії в монастирях. То не так страшно, головне, щоб в Христа вірив. «Поправді кажу вам, що митники та блудодійки випереджують вас у Боже Царство» (Від Матвія 21:31). Бачите, як все чудово?)

Біблія в цілому, як власне і християнство, що базується на ній – це суцільні залякування, прокльони та лицемірство. Тому не судіть владику за те, що він в чомусь намагається повторювати апостолів. Він справжній християнин, можливо більш щирий ніж ті, які намагаються подати людиноненависництво, як прояв особливої християнської любові.

За розмовами про владику Павла ми забули про відомого Андрія Ткачова, блоґера та православного київського священика, який під час Майдану куди сильніше проклинав, але вже не робітників храму, а всіх українців, які вийшли на ЄвроМайдан, при чому ці прокльони лунали прямо під час проповіді:

«Дай бог власти [Януковичу і ко], чтобы она была сильна... Я молюсь о том, чтобы Господь вселил страх и трепет в сердца и кости мятежников [майданівців], чтобы бог послал им болезнь в доме и болезнь на улицах, страх на улицах и страх в доме, чтобы они покоя не имели, чтобы они сожрали друг друга, пусть гад сожрёт гада, я жалеть о них не буду. Это страшные враги нашего будущего и страшные враги сегодняшнего настоящего. Я о них не жалею, я о них не молюсь» (відео).

А от його магія, здається, частково мала свої наслідки, на жаль.

Цікаво, як він там поживає, де зараз служить, кого проклинає?