Попередня публікація Тендери-2015. Хто заробив на державних закупівлях в листопаді.

Всіх читачів цього допису насамперед поздоровляємо із Новорічними святами, нехай Боже береже нашу неньку, а нам-перемоги, здоров'я та щастя.

Продовжуючи аналіз тендерних процедур, що відбулися у грудні, командою Громадської антикорупційної експертизи державних тендерів в Україні було обраховано найважливіші показники та визначено головних фігурантів. #Зради, як завжди, багато... Отже:

В грудні 2015 року в Україні за відомостями Державного підприємства «Зовнішторгвидав України» (ips.vdz.ua) було акцептовано більше 8480 та проголошено переможців за більш ніж 5390 тендерами. Ці тендери відносяться до надпорогових (великих) закупівель. Мова пойде саме про них.

Загальна сума тендерних закупівель, за якими в грудні 2015 року складені контракти, становила близько 12 млрд.995 млн. гривень, акцептовано тендерів на суму 23 млрд.960 млн. грн. На цих сумах хотілося б зупинитися окремо — подвійний розмір акцептів у кінці року сформувався, насамперед, через заключення договорів на комунальні послуги замовниками тендерів, а також, намаганням «ефективно» використати за час новорічних свят державні кошти на кшалт «Кіотських миколайчиків». Отже, грудневі акцепти-це тема для окремого допису.

Замовниками тендерів виступили більш ніж 2150 державних підприємств.

Перемогли у тендерах близько 2195 юридичних осіб та 185 приватних підприємців. Кількість переможців юридичних осіб-нерезидентів – 21

Київські підприємства виграли тендерів на 5,29 млрд. гривень, або 40,7% від загальної кількості.

c543ac2ac2-site-1.jpg


523e852431-site-2.jpg

Як ми бачимо, найбільш негативні зміни у якості переможців були продемонстровані Волинською областю. Це обумовлено великою кількістю контрактів з «Укрпоштою» на пенсійне забезпечення, підрозділи яких перебувають у поточний час у стадії припинення діяльності. Взагалі, регіонів, що полипшили показники -не дуже багато. Середній їх індекс теж дещо погіршився (29,91% проти 28,15 у листопаді). Це обумовлено також й великою кількістю договорів на комунальні послуги, підприємства галузі перебувають в поточний час не у найкращому стані.

267c9e2b24-site-10.jpg


0db0eb590b-site-4.jpg

Серед відомих фаворитів державних закупівель у грудні опинилося також і ПАТ «Центренерго», яке замовило у такого собі Товариства з обмеженою відповідальністю «Торгівельний дім — Енергозбут» (Код 39760908) послуги з транспортно-експедиційного обслуговування імпортного вугілля з морських портів України майже на 300 млн. гривень. Підприємство, що засновано 8 місяців тому під назвою «МАВЕР-АУДИТ» із статутним фондом в 1000 грн., із єдиним директором-засновником, відсутністю у ЄДР відмітки про кінцевого бенефіціара, юридичною адресою в житловому будинку та мобільним телефоном у якості основного - із честю виконало усі кваліфікаційні критерії згідно статті 16 Закону України «Про державні закупівлі» та доказало свою спроможність виконати цей договір.

3425b859e8-site-5.jpg

В ТОПІ — фармацевтичні постачальники, енергетики та декілька «темних конячок», котрим пощастило виграти великі контракти. Везіння-це, взагалі, драйвер українських державних щакупівель.

e8099b25e4-site-6.jpg

Тут, взагалі, без коментарів. Молоді підприємства «наколядували» тендерів майже на 1 млрд. ривень.

7dca03a50e-site-8.jpg

Київ знову попереду усієї України. Київські підприємства виграли тендерів на 5,29 млрд. гривень, або 40,7% від загальної кількості. Серед великих переможців — знову медицина. Також, є певна кількість підприємств, до яких слід привернути більш ретельний погляд, цвітова гамма індексів нам у допомогу.

Сподіваємось, що невздовзі ми проаналізуємо сукупність новорічних акцептів, що поклали під ялинку щасливим переможцям більш ніж 24 млрд. гривень.

Якщо у Вас виникло бажання ознайомитись більш прискипливо з усіма результатами тендерів, за якими сформовано ТОПИ, зробити це можна, загрузивши екселівський файл результатів рейтингування з сайту нашої експертизи.


Дмитро Остапчук та Дмитро Булатов