Мер В.Кличко сьогодні відзвітував за роботу мерії Києва в 2019 році. Судячи зі змісту, це перший крок Кличка у виборчу кампанію наступного року.

При тому крок успішний: з конкретними цифрами зробленого і реалізованого, а не планами і абстрактними проектами (вже купа ЗМІ встигли зауважити легкий тролінг Кличком команди Зеленського з її вже анекдотичною «державою в смартфоні» — Кличко по пунктах розклав вже робочі і ефективні цифрові сервіси для громадян в Києві). При тому з наголосом саме на економічних і соціальних проектах, на «господарці» міста.

Зважаючи на наявне розчарування виборців в політиках, котре до виборів мера столиці однозначно ще раз серйозно стрибне вгору після остаточного падіння рейтингу Зеленського, заявлений імідж Кличка як «мера-господарника» мусить спрацювати.

Плюс Кличко не забув нагадати, наскільки жорстко тисне на киян і столицю центральна влада: «Кілька років поспіль 60% ПДФО у Києва забирають до Держбюджету. Це безпрецедентна ситуація не лише для України (інші міста передають 40% ПДФО), а й для всіх цивілізованих країн.Також в 2019 році у столиці забрали 2 млрд грн, які місто передбачало спрямувати на втілення великих інфраструктурних проектів. Для розвитку столиці це виглядає саботажем — всі вимагають від міста нових станцій метро, оновлення доріг, транспорту, сучасної інфраструктури, але при цьому створюється більше перешкод, ніж сприяння».

Дуже далекоглядне позиціонування: «Хто винен? Влада Зеленського винна, претензії до мера безпідставні». На тлі загального валу претензій до президента це буде дуже ефективний хід. В.Кличко дійсно зріс як політичний гравець.

Так що В.Кличко сьогодні зробив непогану заявку на те, щоб лишитись на другу каденцію в столиці.

--

А загалом звіт і плани на наступний рік виглядають дуже непогано для киян:

ІНФРАСТРУКТУРА