Відміна ЗНО — це не про освіту. Це про станове суспільство і нове середньовіччя, до якого ми швидко прямуємо.

Якщо ми подивимось на новітню історію України, то пригадаємо лише ДВІ успішні реформи – введення національної валюти (з другого разу) та ЗНО, яке відкрило шлях до вищої освіти для багатьох талановитих дітей з провінції. І вбило головний компонент корупції університетів — вступні хабарі.

Ви думаєте ректорати змирились із таким станом речей і не мріють про повернення «славних» часів? Дарма, що абітурієнтів у нас меншає на тлі захмарної кількості самих закладів вищої освіти (ЗВО). Деякі законопроекти вже почали пропонувати відмінити для контрактників ЗНО, звичайно, під соусом пандемії. І не майте сумніву – відмінене ЗНО «тимчасово», вже не буде поновлено.

Нам ще розкажуть про економію коштів для бюджету на вступній компанії, адже університети з превеликою радістю організують все «на місцях».

Будемо відверті – кількість бюджетних місць через проблеми з демографією і важкою економічною ситуацією в державі буде невпинно зменшуватись, а ціна навчання збільшуватиметься. До вищої освіти шлях отримають не самі талановиті і обдаровані, а грошовиті, адже соціальний ліфт ЗНО вже не працюватиме.

Ми повернемось до станового суспільства, коли лікарями ставатимуть діти лікарів, юристами — діти юристів, архітекторами — діти архітекторів. Соціальна мобільність суспільства зацементується на рівні Латинської Америки.

Прикметно, що якість освіти може навіть підвищитись (династії покращують фаховість), а мережа університетів швидко оптимізується відповідно до платоспроможного попиту.

Відміна ЗНО для медичних ЗВО буде взагалі катастрофою – сьогодні це чи не єдиний запобіжник, що лікарем не стане відвертий нездара. Невже ви думаєте, що медичні університети, які заробляють на контрактниках біля 70% коштів, будуть принципові і прискіпливі щодо базових знань абітурієнтів? Про мінімальні 150 білів з математики для лікаря вже ніхто не заморочуватиметься.

А ще у абітурієнтів заберуть право вибору – вони змушені будуть робити ставку лише на один учбовий заклад, без права на помилку.

Відміна ЗНО стане новим етапом суспільно-економічної деградації, коли ми не тільки не здатні реалізувати нові реформи, але й руйнуємо вже зроблені.

Час повертатись у рубльову зону?