1. Є Дехто, який взяв у Вас щось і тепер винен Вам за це 50 грн. І віддавати їх вперто не хоче.

2. Вам нагально, от прямо зараз, треба розрахуватися за щось дуже, дуже необхідне. Десятки для цього цілком вистачить. але в Вас є тільки сотня одним папірцем. З сотні здачі не дадуть і доведеться втратити всю сотню.

3. Окрім Дехта навколо нікого нема і Ви звертаєтесь до нього з вимогою розбити сотню, знаючи напевно, що дрібні гроші в нього є. Він дає Вам десять по десять і говорить: «Всьо, ми в расчьотє.»

4. Ви робите груди колесом, надуваєте щоки і гордо оповідаєте всім навколо, як Ви вдало розміняли сотню. Бо всі ж бачили, що з рук в руки передавали сто на сто. Про списаний борг можна і промовчати, а також про те, що на час розміну, до Дехта вже вийшов судовий виконавець для примусового стягнення боргу і Ви фактично допомогли йому позбутися цих неприємностей.

Заради справедливості, варто зазначити, що невідомо, наскільки успішно і швидко проходило б стягнення і майже напевно можна говорити, що в такому разі Дехто не погодився б розмінювати сотню. А Вам треба було якнайшвидше.

Прямо зараз, настрій позитивний — ви отримали дійсно нагально необхідну річ і це прекрасно.

Просто варто чесно сказати, що вона коштувала не десять гривен, а шістдесят і на додачу Дехта викреслять зі списку боржників, відновлять кредитування, він більш ніж вигідно для себе провернув оборудку, відчуває себе переможцем, а Вас лохом і ніщо не вказує на те, що він надалі не поводитиметься так само.

Щоби правильно розуміти події, закони, природні явища — на початку треба визначитися з термінами. Як правило, для цього відводиться окремий розділ.

Також, надважливо для ведення дискусії, переконатися, що всі учасники однаково розуміють термінологію. Інакше буде — у городі бузина, а в Києві дядько і просто даремно втрачений час.

Давнім і поширеним способом маніпуляцій є підміна понять і вкладання в терміни інших змістів.

Обмін і видача — різні речі.

Фактично обмін з Мордором пройшов за формулою 35 на 11.

24 моряки не обмінюються, а видаються згідно рішенню суду, яке стало можливим, в тому числі, завдяки зусиллям групи українських дипломатів і юристів, що координувалася Оленою Зеркаль. З 6-го вересня має початися процедура фіксації невиконання рішення суду Мордором, наслідком якої стануть арешти майна і інші санкції. І замовчування цього факту, є нічим іншим, як присвоєнням одними досягнень інших.

А Мордор утримував полонених до останнього дня.

Чи варто було проводити обмін більш ніж три до одного? Мабуть так. Своїх треба витягати, це важливо. І те що наші полонені на волі і вдома — прекрасна новина. Але не менш важливо для майбутнього не займатися пересмикуванням, замовчуванням, жонглюванням термінами і приписуванням собі чужих заслуг.

___________________

Наведений на початку приклад — спроба примітивізації до рівня зрозумілого 73%. Не судіть строго.