На платформі Netflix вийшов документальний серіал з назвою «Диявол по сусідству», фільм розповідає про Івана Дем'янюка — українця якого підозрюють у масових вбивствах у період Другої світової війни. За версією обвинувачення — Дем'янюк був наглядачем у одному з нацистських концтаборів.

Останнім часом подібні історії спливають все частіше. Складається враження, що Другу світову війну почали саме українці, вони ж є основними винуватцями у Голокості.

Спочатку головним рупором який поширював байку про «фашиствующіх нациков» стали російські зливні бачки та вечірні мудозвони, тепер цей хайп підхопили і на заході.

Давайте розбиратись.

Росію не берем, тут і так все ясно, але у нас є сусіди на заході. Цим сусідам дуже важко догодити, час від часу там лунають претензії: поляки, угорці, іноді й румуни звинувачують нас у фашизмі, вимагають якихось вибачень, розкаяння.

Не стоїть осторонь і єврейська громада. Українці, мовляв, на рівні з германцями є творцями геноциду.

Тактика зрозуміла — треба щоб хтось постійно відчував свою провину. Позиція пам'яті про усіх невинно загиблих поступово поступається позиції агресії, ненависті та абсолютного неприйняття жодних хоч трохи неканонічних аргументів.

Прихильники теорії про українців-нацистів відчувають нашу міжнародну слабкість. Нас шантажують вступом до НАТО, вступом до ЄС, відміною безвізу, шантажують заробітчанами.

Підозрюю, що і цей пост зацькують новоспечені історики, у яких досі над письмовими столами висять портрети вусатого генералісімуса.

Я стверджував і буду стверджувати, що українці — нація, яка постраждала від фашизму чиненайбільше. У війні загинув кожен п'ятий українець, причому цю цифру можна піддавати сумніву в більшу сторону. Втрати українського народу становлять від 40% до 44% загальних людських втрат СРСР. Наш гіркий внесок у війну було визнано ООН.

Щодо західних сусідів: це саме українські етнічні землі входили до складу Польщі, Угорщини, Румунії, а не навпаки. Саме українців позбавляли мови, культури, національної ідентичності, і звинувачувати їх у опорі цьому — просто лицемірно.

Нагадаю також, Ізраїль досі не визнав Голодомор геноцидом. Чому так сталося, адже Верховна Рада давно визнала Голокост? Можливо тому, що серед тогочасного партійного керівництва переважали євреї, та й серед «активістів», які трусили селянські хати, їх вистачало.

Я не знаю, чи дійсно Дем'янюк був нацистським злочинцем, якщо так — я його не виправдовую. Але поганих людей вистачає у всіх націях. Ті ж самі угорці, румуни, італійці були союзниками Гітлера.

Тому на історію й варто дивитись з різних ракурсів і рахувати в першу чергу свої гріхи минулого, а не шукати соломинку в оці сусіда.