Значить такс, сьогодні продовжуємо зі словами на літеру Б. Але при цьому смачнюсінько продовжуємо. Унікальність Закарпаття полягає не тільки в наріччі, на якому ми спілкуємося, а й в нашій кухні — смачній і багатогранній. Отже страви закарпатської кухні на літеру Б.

Першою стравою нашого меню, запашний і мегасмачний «Боґрач» [бóґрач] — це гострий суп-гуляш. Одна з найвідоміших і найпопулярніших, а також найсмачніших закарпатських страв. Рецепт боґрача принесли на Закарпаття угорці і за певними даними дану страву готують вже біля 500 років. Спочатку, до речі боґрачем називали казан, в якому готувалася дана страва, а потім назва перейшла і самому блюду.
Каждий ґазда чи то ґаздиня готує боґрач по своєму рецепту. Але найсмачніший він, коли ви виїхали з компанією на природу. Горить вогонь. А над ним в казанку обжарюється нарізане кубиками сало.
Все ж таки у чоловіків готувати боґрач виходить смачніше, ну як на мене. І поки ти собі загораєш або прогулюєшся по лісу ґазда, що сьогодні за повара, кидає до сала мнясо.
Доки жінки роблять віночки з польових квітів, в казанок один за одним відправляється цибуля, морква, часник і солодкий перець. Потім паприку, гострий перець, томат, спеції. І вся ця краса заливається водоюі додає сіль.
Жінки все ще відпочивають і спілкуються, а чоловіки вже з нетерпінням чекають коли ж можна буде їсти. Ґазда дивиться чи добре протушкувалось мнясо, наливає в погар/стакан/ децу/100гр/ і випиває з іншими чоловіками. А в казанок додає нарізані кубиками крумплі/картоплю/.
Тепер вся компанія, жінки теж, чекає з нетерпінням готовності блюда. Запах такий, що неможливо втриматись.
- Всьо. Мош їсти. — об'являє ґазда. І вся компанія радісно хапаючи ложки і тарілки біжить до казанка.
Но, а тут вже буде випита не одна деца чи півдеца. Але коло такої їжі гріх не упити.

Другим блюдом нашого меню, є смачний і поживний «Банош»[ бáнош] або «Бануш» — це страва з кукурудзяної муки приготована на вершках.
От, що не кажіть, але страви приготовані на вогні смачніші, ніж коли вони приготовані, скажімо на газовій плиті. Тому свій банош ми готуватимемо також в казані, на шпорі.
*Шпор- кухонна плита на дровах.
І тут вже ґаздиня наливає в казанок вершки і розводить їх з водою. Ставить його на шпор і доводить до кипіння. А ви сидите весь в нетерпінні і передчутті чогось особливого.
Потім всипає поступово кукурудзяну муку або крупу і варить помішуючи обов'язково дерев'яною ложкою, доки страва не загусне. А я згадала, як мене в дитинстві, коли я бешкетувала(а це було часто) тато лякав дерев'яною ложкою. І хоч він мене ніколи не бив, але я боялася. Угу.
А на нашому баноші тим часом виступили крапельки масла і ґаздиня зняла його з вогню. Зараз вона обсмажує на палачінтовці/пательні/ бекон і шкварки. А запах, який же ж запах, ммм.
І ось перед вами банош посипанийщедро шкварками і бринзою, а ґаздиня привітно посміхаючись каже: «Пригощайтесь. Смачного.»

Як же ж без десерту? А на десерт у нас «Баники» [бáники] — традиційна закарпатська випічка, рулет із дріжджового тіста. А тут… на вибір з різними начинками: з яблуками, маком, горіхами, лекварьом/варенням/, з творогом. І мій улюблений, який робила моя бабуся — з какао.
Один із запахів, які нагадують мені дитинство — це запах щойно вийнятих з духовки баників. І як ми розбирали кожен з тою начинкою, яку любив більше.
Тому, от вам погарчик/стакан/ домашнього вина та й пробуйте нашого баника. З якою начинкою вам любиться більше? Хочете спробувати всі? Смачного.

Но, а з аперитивів можемо вам запропонувати «Барацковку» [барацкóвку] — це смачна самогона палинка, сировиною для виготовлення якої є барацки.
Барацки — це абрикоси.
І чим вищий градус тої барацковки, тим ліпше.

Ось таке меню на сьогодні. А слова на буковку Б все ще не скінчилися. Далі буде.