«Існує три види брехні: брехня, нагла брехня та статистика».

«...підтверджено 41 випадок COVID-19», а ще вчора я отримав СМС самоізолюватись на невизначений термін, оскільки я прибув з-закордону (байдуже, що вже пройшло купа днів). І я впевнений, що хтось вгорі відзвітувався: «Ми провели ініціативу, розіслали 2 млн смс — тепер точно буде менше хворих». Й в цьому проблема — у нас важливіше відзвітуватись про виконане рішення, ніж подумати про його вплив та реальні наслідки:

1) Тестування:

От тут повна срака, пам'ятаєте цитату про статистику. Ну от — лікарі бояться. Бояться звітувати коронавірус та отримати по шапці зверху. «Не був закордоном, але подібні симптоми? Тесту не треба, це ГРВІ, але побудьте в стаціонарі на тиждень-два, ну так, на всякий». Вдаючись до тої ж математики з поточною кількістю смертей — у нас мало б бути вже ~100 підтверджених випадків. Тести у нас проводяться вибірково.

2) Карантин:

Ок, це рішення потрібне й людям потрібно збільшити соціальну дистанцію. Скільки людей прийняли це свідомо та мають можливість, розуміють потребу, ізолюватись. Я з вікна балкона досі бачу достатню кількість людей на зупинках, вулиці — як це вплине на динаміку питання риторичне.

3) Громадський транспорт:

Ще один опус. Влада хвалиться: «Обмежили пересування, тепер люди лише в масках та у безпеці». Справді? Тобто ускладнене добирання медиків це не проблема? Тобто 50+ людей в черзі на зупинці мають захист від вірусів магією зупинки. Ми лише створили окреме ідеальне cередовище для розповсюдження. Проаналізуйте спершу поведінку людей, їх потреби, а тоді шукайте стоп-кран на літаку.

4) Паніка:

Так, у нас паніка. Принаймні в інформаційному середовищі. Й медіа лише підливає масла у вогонь, бо це трафік: «В Італії кількість смертей перевищила...». Ок, тобто середній вік нації ми ігноруємо + факт, що смертність вища для вікової категорії 50+. Замість працювати з аудиторією у зоні ризику, будемо пропонувати мити руки та надівати маски. Ага, знаєте які сегменти найбільше користуються громадським транспортом? І я насправді дякую владі Львова за скасування пільг та комунікацію про це.

5) Економіка:

В довгу ми точно не думаємо, мені вже страшно від прогнозів про вплив на малий бізнес. Це точно не історія на 3-6 тижнів, як потім розкочегарити економіку до попередньої динаміки? Купуйте онлайн у малого бізнесу та допомагайте туди перейти...Кров Львова у туризмі й у наших інтересах стати та ноги та відкрити кордони якнайскоріше.

6) Обмеження прав та свобод:

От вже вибачте, але сюди не лізьте. Ви не можете базових речей зробити без наслідків, якщо ви полізете сюди, то сутичок та свавілля силової влади не уникнути. Гляньте на наявні інциденти зі штрафами про порушення карантинного режиму та кількість пасажирів. Помножте на 10, сутичок не уникнути.

У своїх діях потрібно бути послідовними, мати стратегію кризових комунікацій та рішень. Зараз у нас пожежогасіння з гарним фасадом. Що далі — побачимо. Й не забувайте мити руки.

P.S. Й дякую українському бізнесу, який попри все — допомагає адаптувати процеси та починати потрібні ініціативи.