4 вересня я публікував прогноз ситуації на осінь 2020.

Коротко:

1) Коронавирус. Вакцина будет в 2021. Народ забил и будет дальше забивать на карантин. С карантином будет бардак, власти будут творить херню, прикрываясь коронавирусом. Не удивлюсь, если у нас будет фиксироваться по 5000 больных в день.

2) Экономика. Без комментариев. Министры никакие, будут решать свои вопросы, наплевав на граждан. Кроме А.Авакова, с детства за него.

3) Политика. Я думаю, что чистый СН наберет процентов 20. Возможно, потом добьет союзными партиями. ЕС наберет процентов 15-18. Усилится ОПЗЖ, ЗаМайбутне.

4) Фронт. Пока РФ не решит ситуацию с энергоресурсами и Беларусью, они не готовы обострять войну у нас. Полномасштабных боевых действий я не ожидаю. До 5 погибших в месяц с нашей стороны. В реальности, думаю, будет 1-3.

5) Беларусь. Я бы ставил на Лукашенка. Народ Беларуси упорно митингует по-мирному. А батька упорно не отдает власть. И я не вижу, как ее можно забрать.


ПРОГНОЗ РОЗВИТКУ НА СІЧЕНЬ-БЕРЕЗЕНЬ 2021 РОКУ.

ЗАГАЛЬНА СИТУАЦІЯ

Країна перестає бути керована. Беззубий конфлікт із конституційним судом вивів у публічну площину наступну тезу: Акела промахнувся або «Президент ніхєра нє рєшаєт». І якщо раніше про це теревенили лише шакали на кухні, то тепер його послали у публічній площині.

І тоді, виходить, Вова втратив підтримку мас населення. Парламент не може голосувати необхідні законопроекти. СБУ та Генпрокурор тужаться, але не можуть посадити навіть Порошенка. Аваков сам собі чорт та працює сам на себе. Єрмак – поганий адміністратор, який набрав команду слабих спеціалістів. Армія демотивована Хімчаком.

Отже, Вова не готовий до війни, а значить, його шкуру почнуть рвати різноманітні інстанції. Я думаю, що Конституційний суд відіб*ється. Потім почнуться конфлікти із іншими структурами. А слабка влада не буде здатна їх вирішувати. Рано чи пізно Володя буде керувати тільки своїм офісом.

Є в цьому гарна МОЖЛИВІСТЬ. Бо скоро всі будуть сам-на-сам зі своїми проблемами. Малий та середній бізнес будуть розраховувати тільки на себе. Як і місцева влада. А в таких ситуаціях, ми, як це не дивно, вміємо працювати та рухатись вперед. Тому, я думаю, відсутність централізації може призвести, як це не дивно, до полегшення ситуації для бізнесу на місцях. Якщо тілько податкова, митниця та інші цікаві структури не зажадають виконати та перевиконати свої показники.


КОРОНА

Я очікую полегшення ситуації. Так, є всі ознаки маніпуляції цифрами захворілих. Так, ми 4 рази змінювали дати карантину. Так, лікарі масово переїжджають до Польші. Так, у нас набагато зменшилась кількість тестів на корону в лабораторіях.

АЛЕ: відчутно знизився рівень істерики у суспільстві. Суттєва частина контактних професій (поліція, лікарі) перехворіла та отримали певний імунітет. Суттєва частина громадян, активних у соціальному плані, перехворіла і не розповсюджує хворобу. Поступово зростає кількість апаратури, якість протоколів та досвід лікування.

Тому, попри невтішні цифри, я очікую суб*єктивного полегшення ситуації. До речі, у світі 80 мільйонів захворівших, при 1,7 мільйона загиблих. Це був супутніх жертв. Я все ще вважаю, що ми будемо мати більше 10 мільйонів загиблих через корону (мій квітневий прогноз).


ЕКОНОМІКА

Я б чекав на провал економічної політики в Україні. Протягом 1 кварталу громадяни цього не помітять. Курс долара буде рости незначно або навіть може падати. Не через економічну політику уряду, а через сезонність коливань. У першому кварталі аграрії продають валюту, що спричиняю падіння курсу долару. Уряд буде продавати цінні папери, збільшуючи державний борг. Шоковий рішень не буде, просто все буде ставати все гірше та гірше. Ми вже плаваємо у теплій воді. Проте більшість вважає, що то ванна, а меншість — знає, що це казан.


ПОЛІТИКА

Ми спостерігаємо падіння рейтингу Слуги Народу до 10-12%. Ми будем спостерігати падіння рейтингу президента до 15-18%. Я думаю, що нижче може й не впасти. Бо Володимир має ядерний електорат, який буде за нього голосувати за будь-яких обставин. І він, на диво, досить великий. Перевиборів я не очікую, принаймні в наступні 6 місяців. Для СН це буде політичне самогубство, тому він на це не піде. Лише, якщо отримає політичну кризу або пропозицію, від якої не зможе відмовитись.

ОПЗЖ. Буде поступово зростати рейтинг (в межах 1-3 відсотки розчарованих політикою Вови). Активності не побачимо.

ЄС. Буде поступово зростати рейтинг (в межах 1-3 відсотки розчарованих політикою Вови). Активність буде, як ключової опозиційної партії. Петро Олексійович поступово перестає бути актиним політиком, стає меценатом та публічною особою. Його активність у політичній площині в останні 3 місяці є лінивою та вимушеною. Спікери партії (Бірюков, Гайдукевич, Петров) більш медійно активні. Тому є три варіанти: Варіант 1. Порошенко пішов у тінь, щоб знизити анти рейтинг і за деякий час повернеться до активності. Варіант 2. Порошенко втомився та розчарувався і буквально тягне лямку своєї ролі. Варіант 3. Партія переходить від централізованої структури лідерського типу до формату низового лідерства.

БЮТ, МАЙБАХ, ГОЛОС. Вибори закінчились, можна знову розпустити штаби та припинити партійну діяльність.

ВІЙНА.

Підтверджую минулий прогноз. До 5 загиблих на місяць, відсутність активних дій з боку РФ. Можливо, зможемо побачити декілька позитивних нових про переозброєння та підсилення військово-технічного співробітництва із Туреччиною чи Польшею.


МІЖНАРОДНІ ВІДНОСИНИ

США. Їм буде не до нас. Перехідна адміністрація Байдена буде займатись власними питання. І це, можливо, добре. Бо президент Байден має кращі стосунки і Петром Порошенком ніж з нинішньою владою України.

БІЛОРУСЬ. Без змін. Ситуація для простого народу буде поступово погіршуватись. Перемога не відбулась, тепер Лукашенко буде повільно ламати волю народу та відбивати активних протестуючих. Поки жодна зі сторін не зацікавлена у радикалізації ситуації. Стратегічно, рухаємось до сценарію Венесуели.

РФ. Без змін. Є ознаки втрати керівництва державою, плюс санкції тільки допомагають. Країна перестає бути здатна на відновлення та реалізацію складних проектів. Тому очікую більше катастроф, скандалів та різноманітних цікавих новин. Так завжди буває, коли бабла багато, а стратегічного плану немає.