Перемога в Москві Олександра Усика над російським осетинським боксером Муратом Гассієвим здійняла чергову хвилю «зрадоперемоги».

Але мене зацікавив інший аспект, першим його озвучив Угго Мадурович Володимир Гройсман

5b54f48d4164a.png

Залишаючи за дужками мотиви видатного соціаліста України, розумієш, прем'єр-міністр вважає, що найвищу нагороду країни можна роздавати, як значок чи комсомольський вимпел.

«Звання Герой України — державна нагорода України, найвищий ступінь відзнаки в Україні, що присвоюється за здійснення визначного геройського вчинку або визначного трудового досягнення. Героєві України вручається орден „Золота Зірка“ за здійснення визначного геройського вчинку або орден Держави — за визначні трудові досягнення.»

Українські рукожопи можновладці, створили такого собі Котопса об'єднавши військову та цивільну нагороди.

Візьмемо для прикладу США, там існують дві найвищі нагороди:

- Медаль Пошани, що присвоюється військовослужбовцям Збройних сил США за " видатну хоробрість та відвагу, проявлені з ризиком для життя". З початку Другої світової війни до 2010 року було вручено 854 медалі, у тому числі 528 посмертно.

- Золота медаль конгресу, нагороджуються особи, що здійснили видатний внесок у безпеку, процвітання та захист національних інтересів США. З 1776 року нагороджено 145 осіб та груп людей, серед яких Т. Едісон, У. Черчіль, Іван Павло ІІ.

Нагороду отримують або солдати, що віддали життя і здоров'я Вітчизні, або дійсно видатні люди.

Повернемося до України. Загальна кількість нагороджених званням Герой України — 440 осіб. З початку російсько-української війни нагороджено 154 особи, виключно "Золотою Зіркою", 134 посмертно, нагороджені заслужено, якщо не брати до уваги epic fail з Надією Савченко.

А до 2014 року творився "Адъ и Израиль" .В основному нагороджували "героїв" орденом Держави. За двадцять три роки існування України назбиралося 28 героїв-шахтарів різного масштабу, від працівників забою до директорів шахт.

28 осіб!

У нас в цей час відбулася Велика індустріальна революція чи часи оспівані Жюлем Верном? При чому деякі були нагороджені "Золотою Зіркою", тобто нагородою, що прирівнюється до Медалі Пошани в США чи Хреста Вікторії в Великобританії.

Без сумніву, робота шахтаря небезпечна і складна, повинна бути добре оплачуваною, але не потрібно прирівнювати її до військового подвигу.

Герой України — Дейч Борис Давидович, депутат та громадський діяч, відомий своєю антиукраїнською позицією. Підписав Звернення до польського Сейму та закони 16 січня.

Герой України — Романчук Микола Павлович, нагороджений за " розвиток вітчизняного суднобудування". Вперше чую, що в українського суднобудування є якісь успіхи. Також відомий арештом за хабарі, наявністю маєтку з підземними ходами, набитими коштовностями та антикваріатом.

Герой України — доярка Гордейчук Катерина Іллівна.

Доярка, Карл!

Герої України — десятки різнопланових директорів, звичайних управлінців, що керували побудованими ще при Радянському Союзі підприємствами. В чому їх геройство? Хтось в світі знає цих титанів менеджемту, що вивели свої компанії в топ-лідери, ми можемо поставити їх в один ряд з Джобсом і Кампрадом?

Герої України — десятки діячів спорту та мистецтв, особливо на їхньому фоні виділяється нагороджена "Золотою Зіркою" Клочкова Яна. Прямо сюжет для блокбастеру — хоробра дівчина, в холодних водах Балтійського моря, батерфляєм підпливає до ворожої субмарини і підриває її гранатою.

Після 2014 року роздача грамот хорошим хлопчикам і дівчаткам припинилася, звання Герой України отримали люди, які готові були віддати і значна частина віддала своє життя за Батьківщину. Теперішні намагання перетворити найвищу нагороду країни на значок ударника повинні бути припинені.