Дуже радий, що українські ЗМІ нарешті звернули увагу на порівняння економічних показників України та Росії. Нижче мій пост, написаний рік з чимось тому, рівно на цю саму тему. Є трохи пафосу, але в такий ситуації вважаю його цілком доречним.

Як продовжити бити Росію під час «перемир'я» на фронті

Ти злий на Росію? Злий на себе, бо не можеш відомстити москалям за всі смерті й руїни, що вони причинили? Не можеш пристосуватися до спокійного життя? Хочеш активної, виснажливої діяльності, яка б поглинала тебе усього і рухала країну до перемоги? Хочеш знати, що ти причетний до величі нової країни?

Займись підприємництвом.

Війна – це гроші. Ракети коштують грошей, паливо для танків і літаків коштує грошей, лікування і відновлення поранених коштує грошей. Хто має більше грошей – той сильніший. Хто сильніший – той перемагає. Валовий внутрішній продукт Росії за 2017 рік – 1 580 мільярдів доларів, України – 110 мільярдів. Різниця – у 14 разів. Хто переможе в такій війні? У кого буде більше союзників?

Задача кожного українця, який хоче перемоги – зробити Україну багатою. Як мінімум, багатшою за Росію. Усім легко ввести санкції проти Північної Кореї, бо з нею ніхто не торгує. Усім важко ввести санкції проти Росії, бо з нею торгують усі. Задача України – стати так само важливою для світової торгівлі, як Росія. В ідеалі – перевершити її удвічі.

Якщо українська економіка буде зростати на 5% за рік, Україна досягне ВВП Росії за 50 років. Якщо на 10% – за 25 років. Це якщо росіяни будуть стояти й не рухатись. У 2016 році Україна випередила Росію – зростання становило 2,3% проти російських -0,2.

Але цього року боротьба загострюється – У Росії вже 2,5%, а у нас тільки 2,3% (оригінальний текст 2017 року, поточну динаміку можна подивитися тут: https://tradingeconomics.com)

Швидкість зростання ВВП України (дані https://tradingeconomics.com)

Швидкість зростання ВВП Росії (дані https://tradingeconomics.com)

Нам треба зосередитись і доганяти. Працювати довго, добре, і мудро.

На кожного воїна має постати по виробнику і торговцю. Кожен воїн, хто може, має стати підприємцем. Усю злість, усе завзяття він має спрямувати на збільшення багатства себе і своїх побратимів. Кожна зароблена гривня, кожен долар робить Україну сильнішою. Кожна гривня наближає перемогу.

Зрештою, Росія не одна. Польща, Угорщина, Румунія – усі вказують України, як їй жити, яких героїв їй славити і якою мовою розмовляти. Вони можуть собі дозволити, бо вони багатші і сильніші за Україну.

Якщо Україна хоче бути сильною і незалежною, вона має стати багатшою за них усіх.

Зараз наша війна – це війна за національне багатство.

Учи фінанси. Вчися виробляти і продавати. Вивчай англійську й китайську – це дасть тобі доступ до грошей і знань. Винаходжуй, пробуй, мандруй, шукай. Об'єднуйся з однодумцями.

Економіка монополізована олігархами. Вони купляють депутатів, телеканали, і, в результаті – владу. Вони смокчуть гроші – кров і піт країни, тримаючи в своїх руках газ, електрику, нафту. Вони контролюють банки і зомбують населення. Їхня влада має конкретне грошове визначення – гроші. Кожен з них має по мільярду доларів і більше. Олігарх, який не має грошей, не олігарх.

Тому кожен, хто хоче перемогти олігархів, має в першу чергу піклуватись про власне багатство і багатство своїх побратимів. Один патріот, який має навіть 1 000 доларів, нічого не вартий. Сто патріотів, які разом мають 100 000 доларів, можуть купити невеликий бізнес.

Важливо — багатство не отримане, не вкрадене під шумок, а зароблене чесною працею. Воно — чистіше, якісніше, і міцніше.

Якщо кожен патріот заробить по 10 000 доларів, то 1 000 патріотів разом матимуть 10 мільйонів доларів. Це ще не олігарх, але сила, з якою варто рахуватись. На ці гроші можна відкрити свою заправку, поставити власну електростанцію, заснувати кредитну спілку і не залежати від олігархів. Зрештою, поставити свою охорону і відстрілюватися від рейдерів. І продовжити заробляти. Для себе, для країни, для перемоги.

Національна ідея проста. Наша мета – перемога. Наш засіб – досягнення економічної переваги над ворогом. Наше військо має бути найкраще спорядженим. Наші солдати мають бути найкраще навчені. Наші втрати мають бути найменшими. Наша зброя має бути найточнішою. Наші поранені мають бути порятовані і найкраще відновлені. Відновлені в Україні, а не в Польщі або Німеччині.

Кожен, хто заробляє для України – патріот. Кожен, хто допомагає заробляти українцям – журналіст, політик, депутат, міністр – патріот. Кожен, хто перешкоджає заробляти українцям – ворог.

Кожен, хто обіцяє і роздає дармові гроші з бюджету – пенсії, субсидії, стипендії – це зрадник, бо він знеохочує українців заробляти, ставати багатшими і перемагати Росію. Зрештою, якщо ти вивчив фінанси або просто займався бізнесом, то розумієш, що дармових грошей не буває. Ці гроші – твої, і тобі вирішувати, куди і на що вони витрачаються.

Твоя війна тільки починається. Перемога прийде не швидко. Україні потрібні роки, 10 років, 20 років, 30 років, але перемога прийде. Ворог сильний, підступний й багатий. Але його можна перемогти. Завзяттям, наполегливістю, знанням і безперервним навчанням.

Кожен рік буде приносити нові відсотки зростання. Кожен рік буде наближати економіку країни до перемоги. Кожна нова зароблена гривня піде на війну, на військові розробки, на розвідку і медицину.

І через 30 років діти українських кіборгів повернуться в Донецький аеропорт, керуючи загонами справжніх українських термінаторів. І прикривати їх з неба будуть військово-космічні сили нової України. І вичистять усю озброєну нечисть з Донбасу і Криму, а мирним людям принесуть свободу і відбудову. (Ну так, і на це теж треба грошей).