Сьогодні я розповім, як 200 родезійських спецназівців перемогли 10 000 зімбабвійських партизанів, втративши вбитою одну людину (!), і чому вони були так дико ефективні.

5e2c01a032205.jpeg

(на фото — боєць родезійського спецназу в маскувальній формі)

Як було сказано в першій частині, велика частина Збройних Сил Родезії складалася з колишніх спецназівців британського SAS та американців-австралійців ветеранів війни у В'єтнамі та Кореї.

Виходячи з цього, військове керівництво (до речі, були присутні колишні кадрові командири спецназу, а прем'єр-міністр Ян Сміт був у минулому капітаном) вирішило зробити основною тактикою бою тактичні операції, спрямовані на саботаж та знищення партизанських баз супротивника.


Багато операцій було здійснено поза Родезією, на території сусідніх держав.

5e2bfc14b67dc.jpeg

 

(На фото – карта з назвами спецоперацій)

Сьогодні я розповім про легендарну спецоперацію «Дінго», в ході яких 200 родезійських спецназівців під повітряним прикриттям з усієї родезійської авіації (20 бомбардувальників і 20 бойових вертольотів) знищили більше 3000 бійців партизанського руху (спочатку їм протистояло більше 0 . І все це з одним убитим із боку Родезії!

5e2c01b119583.jpeg

(на фото — ілюстрація бойового взводу Родезії у вогневому контакті)


Коротко кажучи, йшов 1977, війна йшла у фінальному етапі. Ресурси було вичерпано, понад 47% бюджету йшло на армію. Родезійці не сподівалися на військову перемогу, але ця спецоперація могла забезпечити їм перемогу на мирних переговорах (не забезпечила тому, що вони не вбили Мугабе, який мав бути на території цілей

5e2c03d883e27.jpeg

Метою стали два військові табори чорних партизанів, які розташовувалися на території Мозамбіку та служили прикордонним переходом у Родезію. Для здійснення спецоперації родезійці залучили всю авіацію і абсолютно найкращих із найкращих бійців — права на помилку не було.

Перед початком операції всі бійці і пілоти прослухали брифінг в ангарі бази Нью Сарум. Хід майбутніх бойових дій демонструвався за допомогою тривимірних моделей. Після завершення брифінгу бійцям було заборонено залишати базу, і вони провели ніч у ангарах.

5e2c0200dcf13.jpeg

(На фото – операція «Дінго», підготовка)

Опускаючи неабиякі тактичні подробиці (при бажанні про операцію можна найдокладніше прочитати в інтернеті), літаки накрили табори бомбами, застав партизанів зненацька, а 200 добірних бійців спецназу перестріляли переляканих партизанів практично в упор, використовуючи маскування.

У результаті з 10 000 партизан, що протистоять, загинуло 3000, 5000 було поранено або взято в полон, 1 спецназівець Родезії був убитий, 1 спецназівців загубився. Кілька літаків було підбито. Спецназ обшукав табори на предмет документів та цінних відомостей, що доводять світовій спільноті, що цілі були не мирними, а військовими таборами.

5e2c02300fa63.jpeg

Цікаво те, що спецназ не могли забрати по завершенню дня — вертольоти банально не вистачали палива для цього, і бійцям довелося провести всю ніч у знищених таборах, попутно відстрілюючи нетерплячих партизанів, які побажали повернутися.

Ця операція — рецепт із гордості, професіоналізму та патріотизму. Ми нічим не гірші за Родезію, наша історія багатовікова, велика і трагічна. Але чому Родезія воювала 14 років, зазнаючи величезних втрат серед цивільного населення, в умовах тотальної світової блокади, і пішла на світ лише тоді, коли ресурсів банально не лишилося?

У чому їх секрет? 

5e2c03bb459c5.jpeg