За даними ЗМІ, організувати візит Володимира Зеленського для зустрічі з президентом Франції Еммануелем Макроном допомагав філософ Бернар-Анрі Леві. Хто він такий, і який має вплив на французьку політику.

Леві на сторінках The Wall Street Journal поділився враженнями від зустрічі із Зеленським. Філософа цікавило бачення кандидатом у президенти України кількох важливих питань. Як для українців, так і для європейців. Зокрема, розповів Леві, вони розмовляли про позицію Зе щодо Росії. Висновок французького інтелектуала – «у хлопця немає погляду; у нього є очі, але немає погляду». Зеленський розповів, що зможе розсмішити навіть Путіна. «Нехай це буде натягнутий сміх, але все ж. А молоді росіяни, вони добре мене знають і будуть сміятися разом зі мною», — відповів кандидат. Ця відповідь насторожила Леві. Так само як те, що українці, які дивляться путінській загрозі прямо в очі, при цьому з легким серцем довіряють вищий пост в країні коміку.

Під час розмови Леві нагадав співбесіднику про французького коміка Колюша, який балотувався в президенти Франції у 1980 році, проте знявся з перегонів. У той час йому, позасистемному критику влади, пророкували десь 16% підтримки. Тут зробимо невелику ремарку: Колюш загинув у дорожньо-транспортній пригоді у червні 1986 року – його мотоцикл зіткнувся з вантажівкою. Подейкували, що це могло бути якось пов'язане з його політичною позицією, однак доказів не знайшли. Це до того, що креатив в антирекламі Зеленського з вантажівкою, вочевидь, не від великого розуму.

На виборах 1981 року, нагадаємо, переміг соціаліст Франсуа Міттеран. Він обійшов діючого президента Валері Жискар д'Естена. Міттеран був при владі два президентських терміни. Завершуючи, так би мовити, екскурс у французьку історію, згадаємо ще один цікавий момент, пов'язаний із наступником Міттерана на посаді глави держави Жаком Шираком. Коли він у 2002 році вдруге балотувався в президенти, його головним конкурентом був Жан-Марі Ле Пен – лідер правого «Національного фронту». Його донька, Марін Ле Пен, також йшла в президенти Франції і програла саме Макрону. Так от, на той час Ширак мав дуже низький рейтинг, його звинувачували в серйозних економічних провалах і корупції. У першому турі голосування він не набрав і 20% голосів, проте все ж пройшов у другий тур, «відчепивши» соціаліста Ліонеля Жоспена (той програв Шираку 3 відсотки). Після цього вкрай непопулярний глава держави неочікувано отримав підтримку від лівих, які кинули гасло «за злодія, але не за фашиста». У підсумку Ширак отримав 82% підтримки, Ле Пен – 17,8%. На думку політологів, ця історія стала хрестоматійною, коли йдеться про політичну націю – перед загрозою невизначеності (а у випадку приходу до влади Ле Пена ще й ганьби) політична нація обирає те, що краще для її цілісності.

Повернемося до характеристик Зеленського, які дав після спілкування з ним Бернар-Анрі Леві. У розмові він торкнувся і теми єврейства кандидата в президенти України. Для французького інтелектуала ця тема важлива, не тільки тому, що він сам – єврей. Леві пояснив: для нього було важливим зрозуміти, чи пішов на спад антисемітизм в Україні після Революції Гідності. Зеленський ясно відповів: «Той факт, що я єврей, займає 20-е місце в довгому списку моїх можливостей». Ще одна ремарка для розуміння ситуації: у 1967 році, під час «Шестиденної війни» між Ізраїлем і арабською коаліцією (Єгипет, Сирія, Йорданія, Ірак) 19-річний Леві, який виріс в асимільованій родині, звернувся до ізраїльського консульства, аби добровольцем йти захищати Ізраїль. Зеленському, нагадаємо, за даними Міноборони приходили чотири повістки...

У підсумку Леві зауважив, що його співбесідник, можливо, не такий вже й популіст, як він думав раніше, проте французький інтелектуал і далі залишився прибічником Петра Порошенка. «Людина, яку я привів в Єлисейський палац в березні 2014 року, коли він був в невизначеному стані, не сказала свого останнього слова. Для України і для Європи він повинен перемогти», — резюмує філософ.

Отже, хто ж він, Бернар-Анрі Леві. У молоді роки дотримувався лівих політичних поглядів, однак під впливом книги Солженіцина «Архіпелаг ГУЛАГ» змінює свої погляди і стає ярим критиком радянської системи та інших проявів тоталітаризму, в основі яких лежало деформоване розуміння марксизму і соціальної справедливості. Заняття наукою він поєднує з журналістською діяльністю, зокрема, був і військовим журналістом. Наразі, не займаючи жодної державної посади, Леві має величезний вплив на французьку владу. В Україні філософ бував неодноразово, зокрема, приїзжав до Краматорська.

З самого початку Революції Гідності він активно її підтримував, а його промова з трибуни Майдану «Ми всі — українці» була опублікована в Le Monde. З часу російської агресії проти нашої країни Леві зайняв різку антиросійську позицію, яку доносив і доносить з усіх можливих майданчиків. Це один із впливових адвокатів України на світовій арені. Зокрема, коли у 2014 році Франція планувала поставити Росії «Містралі», Леві закликав владу своєї країни не стати спільниками тероризму. Зрештою, той контракт зірвався, що стало серйозним ляпасом Путіну.

Про російську загрозу українським виборам він заявив у вересні минулого року, коли брав участь у форумі YES. «Мені страшно за Україну. Я боюсь, що у виборчий процес можуть втрутитись ваші найближчі сусіди та фальсифікувати результати. Я переживаю, що дух Майдану, а це насправді величний дух, може згаснути та згодом зникнути. Я також боюсь, що українці виступлять проти нового шляху України», — говорив тоді Леві. Він також наголосив на тому, що українці мають президента, який гарно виконує свою роботу. А у лютому цього року в інтерв'ю «Новому времени» попередив: «Для України популізм — смертельна небезпека… Популісти, на мій погляд, є серйозною небезпекою для ЄС, але вони набагато небезпечніше для вас, українців, бо перемога популізму в вашому випадку буде означати появу Путіна на вашій кухні, Путіна в вашому домі і всюди у вашій країні».

https://www.depo.ua/ukr/politics/ze-zagroza-khto-t...